Obavijesti

News

Komentari 73

Sindikati obrazovanja tvrde: Vlada je krenula s odmazdom!

Sindikati obrazovanja tvrde: Vlada je krenula s odmazdom!
1

Nova paradigma Vlade je: što manje plaće učiteljima i nastavnicima, to brže će zemlja izaći iz krize, poručuju sindikati i zahtijevaju ostavku Jovanovića i Mrsića

VIDEO

Vijest da se od 1. kolovoza ove godine prestaje isplaćivati dodatke na plaću učiteljima, nastavnicima i stručnim suradnicima u osnovnim i srednjim školama, neugodno je iznenađenje za sindikate u obrazovanju.

Vlada je krenula s odmazdom, zaključuju i poručuju da Hrvatskoj prijeti desetljeće propadanja. Ministra Jovanovića pozivaju na ostavku.

- Odluka je dokaz kako je pregovarački tim Vlade cijelo vrijeme pregovarao s figom u džepu, te da je Vlada u nedostatku pregovaračkih argumenata posegla za mjerom koja nije ništa drugo nego odmazda, i to zbog nepristajanja Sindikata obrazovanja na ucjene, stoji u priopćenju Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Smatraju da je Vladi od početka namjera bila rezanje u obrazovanju. Tvrde da su sindikati  obrazovanja bili su čak spremni potpisati poseban Sporazum, kojim se odriču prava na isplatu prosvjetnog dodatka do 1. siječnja 2013., u zamjenu za zadržavanje dosadašnje osnovne plaće. Vladi je to bilo neprihvatljivo, smatraju.

- Zaključak Vlade pokazuje neočekivanu promjenu smjera ove Vlade od Hrvatske zemlje utemeljene na znanju prema Hrvatskoj - zemlji neznanja i beznađa. Nova paradigma Vlade je: što manje plaće učiteljima i nastavnicima, to brže će zemlja izaći iz krize. Ta je Vladina odluka pogubna za budućnost zemlje, nemoralna je i višestruko nelegitimna, ako ne i pravno ništavna, poručuju sindikati. 

Što se tiče ministra obrazovanja, kažu kako će zapamćen kao jedini koji je na sjednici Vlade glasovao o smanjenju plaća učitelja i nastavnika. Njegova isprika i suze u očima za njih su neprihvatljive. Naročito je neprihvatljivo njegovo prebacivanje krivnje na tri čelnika Sindikata – on je glasovao za smanjenje plaća, napominju. 

- Tragikomično je obrazloženje ministra kojim izbjegava izvršiti javno izrečeno obećanje kako neće biti ministar ukoliko budu plaće u obrazovanju padale. Gospodinu Jovanoviću više nema mjesta u Vladi RH. Premijer Milanović je smanjenjem plaća učitelja i nastavnika odredio smjer Hrvatske prema stagnaciji i zaostajanju.

Umjesto isprike, neka premijer Milanović odmah povuče sramotnu odluku Vlade RH, ispriča se učiteljima i nastavnicima za uznemiravanje, prihvati ostavku ministra Jovanovića i razriješi dužnosti ministra Mrsića, koji je bio najveća zapreka postizanju dogovora sa sindikatima.




Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi