To je to što me zanima!

Sindikati su poručili Vladi: Smanjite trošarine na gorivo

Upozoravaju da opći rast cijena počinje predstavljati ozbiljan makroekonomski poremećaj, neodrživ za gospodarstvo, a uz to povećava rizik od siromaštva za golem broj građana
Vidi originalni članak

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) pozvao je u utorak Vladu da hitno donose mjere koje će ublažiti negativan utjecaj povijesnog poskupljenja goriva na gospodarstvo i standard građana te spriječiti još veću ukupnu inflaciju.

"Rast cijena goriva prati i rast cijena transporta, hrane i stanovanja, što predstavlja snažan udar na građane koji sve teže spajaju kraj s krajem, u državi u kojoj više od pola milijuna građana ima plaću nižu od 6000 kuna", upozorio je SSSH.

ANALIZA Cijene goriva rastu zbog skupe nafte i visokog tečaja dolara

Trošarine i PDV prema podacima tog sindikata čine oko 60 posto cijene goriva uz čiji rast cijena rastu i prihodi države od PDV-a pa je u takvim okolnostima, zaključuju, sasvim racionalno i opravdano tražiti smanjenje trošarina.

Ocjenjuju da smanjenjem trošarina ne bi došlo do značajnijeg gubitka prihoda države.

Upozoravaju da opći rast cijena počinje predstavljati ozbiljan makroekonomski poremećaj, neodrživ za gospodarstvo, a uz to povećava rizik od siromaštva za golem broj građana koji već hodaju po rubu egzistencije te snažno ukazuje na potrebu povećanja plaća kako bi se ublažio udar na građane i očuvao postojeći standard.

NOVO POSKUPLJENJE Cijene goriva opet idu gore? Spremnik benzina skuplji za 13 kuna, dizel 19 i pol kuna više...

"Hrvatskoj treba odgovorna Vlada koja zna upravljati kriznim situacijama i sad je trenutak da pokaže je li tome dorasla, poručio je SSSH.

Na dan kada je cijena goriva u Hrvatskoj narasla na najviši iznos u povijesti pitaju dokad Vlada "misli izbjegavati odgovornost i svojim nedjelovanjem ugrožavati svoje građane od siromaštva" te što se mora dogoditi i koliko gorivo mora poskupjeti da Vlada reagira.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • Selo_malo 12.10.2021.

    Ili će se dogoditi što?

  • Roy Ban 12.10.2021.

    Cilj je vlade muzi do gornje granice, a onda malo popusti.

  • Forrest Gump 12.10.2021.

    mene ova vlast sasvim podsjeća na onu "majku" koja je skupljala donacije za svoju bolesnu kćer, uvjeravavši javnost da je to za njen boljitak, a onda sve spiskala na sebe... zar to isto ne radi HDZ??? otima vam od plaće za porez uvjeravajući da će time odgovorno baratati za boljitak i napredak države, a onda u konačnici sve SPISKA na sebe i svoje pijanobogataške komfore...

Komentiraj...
Vidi sve komentare