To je to što me zanima!

Sindikatima milijuni i hoće još naknada: Radite? Dajte i nama

Europski novac: Sindikati će ove godine dobiti više od 50 milijuna kuna, a ipak zahtijevaju da im novac daju i oni koji nisu njihovi članovi. Vlada ne želi pristati na dodatne naknade radnicima
Vidi originalni članak

Hrvatski sindikati ujedinjeni su u zahtjevu da svi zaposleni, pa i ako nisu članovi sindikata, trebaju plaćati naknadu sindikatu.

Njihovo obrazloženje je jednostavno: sindikati se bore za kolektivne ugovore i prava radnika koji vrijede i za one koji nisu članovi sindikata i ne plaćaju članarinu, pa je zato red da plate i određenu naknadu. Kolika bi ona mogla biti još nije određeno, a zbog ovog pitanja su ušli i u sukob s Vladom koja smatra da ne treba uvesti još jedan parafiskalni namet koji bi plaćali svi zaposleni. Međutim, jučer dodijeljeni ugovori bacaju i nešto drugačije svjetlo na sindikalne zahtjeve. Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić jučer je podijelio čak 17 milijuna kuna iz europskog socijalnog fonda za “jačanje socijalnog dijaloga”. Od 15 ugovora, čak njih 12 otišlo je u 12 različitih sindikata koji su prijavili projekte, a tri u županije. Imena sindikalnih projekata su vrlo slična, a uglavnom je riječ o vrlo općim mjestima iza kojih je teško otkriti što se točno krije: jačanje dijaloga, povećanje efikasnosti dijaloga, osnaživanje socijalnog dijaloga, aktivizmom i znanjem do cilja, širenje područja socijalnog dijaloga...

Ali to nije sve. Pavić je najavio i nove milijune do kraja godine jer će Vlada pokrenuti ratifikaciju konvencije koja propisuje jače konzultacije i pregovore sa sindikatima i poslodavcima, ali i osnivanje “think-thanka” sindikata i poslodavaca za radne odnose u Hrvatskoj. Sve će to milijunima još podebljati sindikalne središnjice. Samo za jačanje dijaloga ići će još 17 milijuna kuna, a desetak milijuna će ići za analizu plaća i rada u turističkoj sezoni. U konačnici će najskuplje biti pripreme za ratifikaciju. Ukupno će se do kraja godine sliti 50 do 60 milijuna kuna europskog novca, i to uglavnom u sindikalnu blagajnu. Ideja o tome da svi plaćaju obveznu naknadu naišla je na kritiku javnosti iako ona u nekim europskim zemljama već postoji. Ako se sindikatima sliju dodatni milijuni kuna, onda mogu zaista raditi projekte i promovirati se te tako dobiti radnike da se učlane u sindikat i plaćaju članarinu, a ne da je naplaćuju svima. Ustavni sud je već upozorio da ne mogu nečlanovi plaćati članarine.

Idi na 24sata

Komentari 36

  • ajdemipopusi_1 01.04.2018.

    Dali zaista postoji toliki naivac koji vjeruje da se ti " sindikati " uistinu bore za prava radnika ?!! Kad su osim mlacenja prazne slame , organizirali neki straik , koji je jedino efikasno i djelotvorno sredstvo za borbu za radnicka prava ?!! Sve drugo je utopija i bacanje magle u oci ionako osiromasenog i izgladnjelog Naroda !!

  • intellectus 31.03.2018.

    Zna li netko koju funkciju imaju sindikati u Hrvatskoj, šta rade uopće? Meni se čini da je to jedna od najperverznijih organizacija sa kriminalnim čelnicima, osobno mislim da im treba oduzeti sva druga sredstva, neka žive od sindikalne članarine i neka budu plaćeni kao radnik koga zastupaju. Zašto sindikalni čelnici ne bi bili SOLIDARNI sa svojoim ČLANSTVOM?.......Kada vidim te likove, primjerice Hrelju, smrači mi se, ali oni su nedodirljivi!

  • GIRIGARI 31.03.2018.

    Činjenica je da su kod nas radnici potčinjeni i potplaćeni. Tkonse ne slaž nek se zapita zašto ljudi odlaze i zašto nudimo radna mjestabkoja nitko neće. Da bi sento mijenjalo mora netko objedinjavatibi artikulirati stavove radnika, štititi ih. To rade sindikati. Posroji ona pametni dio koji ne plaća članarinu jer zna da će kada se sindikatbizbori za sebe dobiti i oni. Osim financiranja sudskih postupaka protiv njih. Vlada kao poslodavac do sada je davala svima i tako poništavala efekt sindikalizma koji je njoj u stvari partner jer "pročisiti" stavove. Zato sada ovi novci. Pametna Vlada. Ako baš neće biti članovi sindikata neka uplaćuju isti iznos za nezaposlene, nezbrinute, socijalno ugrožene, a ne da bude po onoj "umiljato janje dvije majke sisa".

Komentiraj...
Vidi sve komentare