To je to što me zanima!

Sjedinjene države dale podršku Filipinima u slučaju napada

Kako je Južno kinesko more dio Tihog oceana, bilo kakav napad na Filipine u Južnom kineskom moru biti će okidač za obvezu međusobne obrane, rekao je Pompeo
Vidi originalni članak

Američki državni tajnik Mike Pompeo u petak je potvrdio podršku Filipinima da će im SAD pristići u pomoć ako njihova vojska bude napadnuta u osporavanom Južnom kineskom moru.

- Kako je Južno kinesko more dio Tihog oceana, bilo kakav napad na Filipine ... u Južnom kineskom moru biti će okidač za obvezu međusobne obrane - rekao je Pompeo nakon susreta sa filipinskim ministrom vanjskih poslova Teodorom Locsinom Juniorom u Manili.

Kina smatra cjelokupni teritorij Južnog kineskog mora svojim te je počela i izgradnju infrastrukture na otocima koji su na brodskoj trgovinskoj ruti, na području za koje se vjeruje da je vrlo bogato prirodnim resursima.

Filipini, Kina, Vijetnam, Malezija, Bruneji i Tajvan smatraju dijelove Južnog kineskog mora svojim.

PUKAO SUSRET Kimov ministar: Naši prijedlozi bili su realni, Trump želio više

Pompeo je odletio u Manilu kasno u četvrtak nakon što je prisustvovao summitu američkog i sjevernokorejskog predsjednika, Donalda Trumpa i Kim Jong-una, u Hanoiju.

Pompeo je također imao i kratki sastanak s filipinskim predsjednikom Rodrigom Duterteom, s kojim je raspravljao o borbi protiv terorizma i propalom summitu sa Sjevernom Korejom.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • papaurban2 01.03.2019.

    .."u slučaju napada"!!!..tko, koga, zašto??

  • Marun 01.03.2019.

    Igraju se vatrom...

Komentiraj...
Vidi sve komentare