To je to što me zanima!

Sjeverna Koreja obilježila prvu godišnjicu smrti Kim Jong-Ila

Šef protokola Kim Yong-Nam je, između ostalog, kazao kako je lansiranje satelita Kwangmyongsonga 2 "velik uspjeh za vojsku i za narod zahvaljujući velikom vođi"
Vidi originalni članak

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-Un predvodio je u nedjelju svečanost obilježavanja sjećanja na svog oca, Kim Jong-Ila, koji je umro prije godinu dana. Svečanosti su prisustvovali najviši vojni i državni dužnosnici te stotine tisuća stanovnika Sjeverne Koreje koji su se okupili u glavnome gradu Pjongjangu. 

Kim Jong-Un je stajao ponosno okružen visokim dužnosnicima vlade, komunističke partije i vojske, a ispred uzvanika se vijorila crvena zastava te je bio postavljen veliki plakat Kim Jong-Ila. Pored mladog vođe bila je i njegova supruga Ri Sul-joo. 

Svečanost je u cijelosti prenošena u programu državne televizije. Šef državnog protokola Kim Yong-Nam je, između ostalog, kazao kako je lansiranje satelita Kwangmyongsonga 2 "velik uspjeh za vojsku i za narod zahvaljujući velikom vođi Kim Jong-Ilu".

Podsjetimo, lansiranje satelita izazvalo je osudu međunarodne zajednice. Pjongjang je objavio kako je raketa dugog dometa lansirana samo kako bi postavila meteorološki satelit u orbitu, a SAD, Japan i Južna Koreja smatraju da je riječ o testiranju tehnologije kojom bi sjevernokorejski režim mogao nuklearnim bojevim glavama dosegnuti udaljene ciljeve.

Idi na 24sata

Komentari 63

  • ludom 18.12.2012.

    Guraju se zato jer znadu, ako ih snime da čupaju kose za "velikim" vođom, to će se vidjeti pa će jedno vrijeme biti sigurni da ih neće streljati. Žalosno je gledati da u današnje doba postoji ovako nešto u civiliziranom svijetu.

  • WOMANIZER 17.12.2012.

    je su li opet išli u zatvor oni koji nisu dovoljno plakali?

  • sestro 17.12.2012.

    da nije pao snijeg i naši drugari bi se pridružili naricanju :))))

Komentiraj...
Vidi sve komentare