To je to što me zanima!

Skandalozna pitanja na maturi iz vjeronauka: Kako su ovakva tumačenja moguća u 21. stoljeću

Čitatelji su nam poslali nekoliko pitanja s ispita državne mature za koja su čak i pitanja postavljena pogrešno te navode učenika na netočan odgovor
Vidi originalni članak

"Kako se naziva poimanje svijeta prema kojemu se svijet tumači samim sobom i odbacuje postojanje Boga?
a) liberalizam
b) nihilizam
c) relativizam
d) sekularizam"

Ovo je pitanje s ispita državne mature iz vjeronauka na upravo završenom ljetnom roku.

Kao točan odgovor je naveden odgovor pod d) sekularizam.

No, upozoravaju naši čitatelji koji su nam skrenuli pažnju na ispit, to sasvim sigurno nije točan odgovor. Sekularizam, naime, nije "poimanje svijeta", niti "odbacuje Boga". Sekularizam je ideja, koncept, odvajanja države od vjere, religije.

Pojam "sekularizacije" u online izdanju Hrvatske enciklopedije Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža iz 2021. tumači se u nekoliko točaka od kojih nijedna ne spominje "odbacivanje Boga". 

Još je skandaloznije pitanje koje se odnosi na eutanaziju, a koje je ovako postavljeno:

"Kako se naziva namjerni zahvat kojim se bolesna osoba usmrćuje uskraćivanjem liječenja ili davanjem smrtonosnih tvari?"

Eutanazija je mnogo kompleksniji koncept, bilo s medicinskog, bilo s etičkog i sociološkog gledišta, a u procesu je ključan pristanak pacijenta koji je u terminalnoj fazi neizlječive bolesti, kako bi se uklonile patnje i boli pacijentu. U svijetu je eutanazija zakonski odobrena u više zemalja, te se dijeli na nekoliko pristupa. 

Iako je učenje Katoličke crkve o eutanaziji, a prema Deklaraciji o eutanaziji Svetog zbora za nauk vjere iz 1980. jasno - Crkva je izričito protiv eutanazije jer je u suprotnosti s Božjom voljom i uništava čovjekovo dostojanstvo (www.vjeraidjela.com/eutanazija-i-ucenje-katolicke-crkve/), ovako postavljeno pitanje sugestivno navodi na pogrešan zaključak.

Nacizam je ateistički sustav?!

A pitanje na koje je Centar za građansku hrabrost upozoravao još 2017. opet se uvuklo u ispit. 

Nacizam i komunizam navode se kao ateistički sustavi. Povjesničari su složni u tome da Adolf Hitler nikada nije bio ateist, niti se ateizam ikad navodio kao opredjeljenje nacističkog pokreta. Ipak, u udžbenicima za vjeronauk ta dva pojma i dalje se povezuju.

Stoga je ovakvo navođenje učenika na pogrešne zaključke skandalozno, kažu naši čitatelji. 

Upit o tome tko je sastavljao pitanja za ispit državne mature iz vjeronauka, te tko ga je ocjenjivao i je li bilo žalbi, uputili smo Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja, kao i Uredu za vjeronauk Zagrebačke nadbiskupije.

Odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

Idi na 24sata

Komentari 226

  • 20.07.2023.

    U principu sastavljač pitanja zna puno inače nebi bio sastavljač pitanja. Pokreti su nazvani prema skupini i vođama a ne prema narodu koji vjeruje u boga i štuje vjeru. Nacistima i fašistima i komunistima i sličnima je država u osnovi štovanja a ne bog pa se tako mogu kategorizirati kao ateistički jer nisu nosili sliku boga i izvikivali parole o bogu. To što se širio nacizam preko ljudi koji idu u crkvu je druga stvar jer ako se samo malo uvrijedi tuđa vjera dolazi do strašnih ubojstava i pokolja. Nekima je čak dovoljno da nacrtaju karikaturu boga i odmah su pokolji i ubojstva na lokaciji karikature što je sto posto bolesno kao i nacizam.

  • zaladilo 19.07.2023.

    Trebadne bit najmivišlje pitanja iz vjeronauka jer smo mi kalotička zemlha su 99,99% vjernika i treba pratara jer je to definirano zanimanje i trebadne radnika

  • banditos 19.07.2023.

    Svi znamo da bog postoji, ali samo pametni znaju da nema veze sa crkvom i njihovim učenjem, moj sin od tri godine pitao me neki dan tata, gdje živi dragi bogo, ja mu rekao na nebu, šetali neki dan i sreli poznanike koji su kuhani i pečeni u crkvi, i odmah počeli sa hvala bogu, a mali pita, gdje bogo živi, oni sretni kažu u crkvi dušo, a on kaže ne nego na nebu, mogao sam ga i ja odvesti do crkve i reći evo tu živi, ali onda bi mi dijete, jednog dana mislilo da je pametno ići u crkvu, isto vrijedi i za vjeronauk, ne treba nitko moje dijete ućiti iluzijama, sve što treba znati o bogu i njegovim vrijednostima može naućiti od svojih roditelja, djeca trebaju znati da treba voljeti sva živa bića bez obzira u što vjeruju, da budu sretna u svojim obiteljima, da vole životinje i da bog ne voli kada se ćini loše, bilo kome ili bilo čemu, i tako če im u budučnosti i život biti ljepši, a mislim da bi se s takvim učenjem složio i dragi bog.  

Komentiraj...
Vidi sve komentare