To je to što me zanima!

Škare-Ožbolt: Hrvatska bi propala da nije bilo Oluje

Vesna Škare Ožbolt je u obrani Ante Gotovine bila prvi svjedok iz Hrvatske. Svjedočila je da je država željela mirno rješenje s krajinskim Srbima
Vidi originalni članak

U vrijeme Oluje Vesna Škare Ožbolt bila je savjetnica predsjednika Tuđmana i pomoćnica predstojnika ureda. U obrani Ante Gotovine bila je prvi svjedok iz Hrvatske. Ožbolt je sudjelovala u pregovorima s krajinskim Srbima, a sucu Oriju objasnila je da je Hrvatska potpisivanjem Gospodarskog sporazuma u siječnju 1995. pokazala da želi mirno rješenje.
- Nažalost, čim je ugovor potpisan, smijenjen je premijer Krajine Borislav Mikelić, a Hrvatska je došla u nemoguću situaciju - rekla je Ožbolt, a prenosi Večernji list. Također, dodala je da rascijepljena Hrvatska, bez slavonske žitnice, s izoliranom Dalmacijom i više od 800 tisuća izbjeglica više nije mogla opstati. Stoga je akcija Oluja i pokrenuta. Govoreći o pregovorima oko plana Z-4, potvrdila je da je taj plan omogućavao Srbima da budu “država u državi”, da biraju svog predsjednika, premijera, parlament, pravo na vlastitu valutu i zastavu.
- To je bilo apsolutno neprihvatljivo - kazala je Vesna Škare Ožbolt, ali naglasila da su Srbi prihvatili plan Z-4, bila bi to početna pozicija za pregovore, a “do Oluje tada vjerojatno ne bi ni došlo”. Posvjedočila je kako Tuđman nije namjeravao protjerati Srbe jer je znao da Hrvatska ne može biti etnički čista država.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • LIKA21 04.06.2009.

    Vesna bolje bi ti bilo da se ostaviš politike i odeš na još par face lifting-a!

  • maajde 04.06.2009.

    Hrvatsku je oslobodila hrvatska vojska svojom krvlju i vjerom, da smo mi čekali da nas Ameri oslobode i danas bi bili okupirani

  • god of war 04.06.2009.

    joj vesna jesi jebozovna...asti....uffffff

Komentiraj...
Vidi sve komentare