To je to što me zanima!

Škarin odvjetnik prijavio žrtvu i novinare emisije 'Provjereno'

Krsnik je tada kazao da su "takve objave u medijima protivne pravu optuženika i suprotne praksi Europske konvencije o ljudskim pravima"
Vidi originalni članak

Krešimir Krsnik, odvjetnik Damira Škare, podnio je kaznenu prijavu protiv Škarine žrtve zbog odavanja tajne te protiv novinara i urednice emisije Provjereno zbog poticanja na odavanje tajne, javlja Dnevnik.hr.

Početkom rujna Krsnik je pokušao i spriječiti emitiranje emisije Provjereno u kojoj je svjedočila žena koja je čelnika AK Siget prijavila za silovanje. 

Krsnik je tada kazao da su "takve objave u medijima protivne pravu optuženika i suprotne praksi Europske konvencije o ljudskim pravima".

HNS najoštrije osudio prijavu

Podnošenje kaznene prijave protiv žrtve i novinara te urednice Provjerenog oštro je osudilo Hrvatsko novinarsko društvo. Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko kazao da je ovakav oblik zastrašivanja ''strašan sam po sebi jer se ide ne samo prema našim kolegama i kolegicama novinarima, nego se ide i prema žrtvi, prema nekome tko je doživio strašnu traumu''.

JEDNOGLASNA ODLUKA Na izvanrednoj sjednici: HAK je opozvao Škaru, ali i Klemma

''Ovo je poruka svim žrtvama ubuduće što se može dogoditi ako odlučite javno progovoriti i što se može dogoditi našim kolegicama i kolegama koji bi se u budućnosti htjeli pozabaviti ovakvim pričama. Mi to najoštrije osuđujemo i ovo je nevjerojatno što se događa u zemlji koja će uskoro preuzeti predsjedanje Europskom unijom. Apsolutno podržavamo kolegice i kolege s Nove TV i o ovom ćemo slučaju, kao i svim drugima u kojima se prijeti i zastrašuje novinare, obavijestiti naše inozemne partnere'', rekao je Zovko.

''Ovakva prijetnja i ovakva prijava je suluda, sumanuta i neprihvatljiva. Novinari su u ovom slučaju odradili svoj posao profesionalno i nisu ništa pogrešno napravili. Napravili su posao u interesu javnosti'', ističe predsjednik Hrvatskog novinarskog društva.

Nova TV: Novinari su radili svoj posao

Nova TV o kaznenim prijavama nije službeno obaviještena, a direktorica informativnog programa Nove TV Ksenija Kardum kaže da su novinari samo radili svoj posao te da ovakva praksa kažnjavanja može dovesti do šutnje u budućim sličnim slučajevima. 

U REMETINCU JOŠ MJESEC DANA Damiru Škari produljili pritvor kako ne bi utjecao na svjedoke

''O kaznenim prijavama protiv emisije Provjereno, novinara Ivana Čorkala i urednice Ivane Paradžiković nismo službeno obaviješteni niti smo išta zaprimili. No ako je istina da su podnesene, želimo vjerovati da će biti odbačene. Oni su samo radili svoj posao i objavili ono što je u javnom interesu i o čemu se dugo šutjelo u Hrvatskoj. Dođe li do prakse kažnjavanja novinara, urednika i nakladnika, šutnja će se nastaviti u svim budućim sličnim slučajevima. A istraživačko novinarstvo, zbog straha, ne samo žrtava nego i medija, biti ozbiljno ugroženo'', rekla je Ksenija Kardum.

Idi na 24sata

Komentari 93

  • POMOCNI RADNIK 17.05.2021.

    gospodo da ste ga pitali prije smrti od cega boluje rekao bi vam da je alkohol u pitanju..ovako velite korona, pa nek tako ostane..

  • zelot 05.10.2019.

    Da mi je znati po kojem je to zakonu žrtva dužna čuvati ikakvu tajnu u vezi optuženika.

  • salkomalo 04.10.2019.

    Očekujem od parvobraniteljice da zaštiti jadnog škaru i oštećenicu po hitnom postupku strpa u zatvor.

Komentiraj...
Vidi sve komentare