To je to što me zanima!

Školarcima u Italiji je dosadno u karanteni: 'Fali nam škola'

Sa svim ograničenjima i zatvorenim školama mladi se osjećaju bespomoćno. Najviše im problema zadaje dosada i nemogućnost izlaženja iz kuće, a nedostaju im škola i prijatelji
Vidi originalni članak

Zbog novonastale situacije oko korona virusa, talijanske vlasti odlučile su zatvoriti sve obrazovne javne ustanove što je dovelo do negodovanja mladih koji su prisiljeni provoditi svoje vrijeme zatvoreni u domovima zajedno sa svojim roditeljima, javlja Messaggero Veneto.

Iako su škole zatvorene i nastava se ne odvija u tradicionalnom obliku, učenici imaju mogućnost 'online' nastave. No, mnogi negoduju i zaključuju da ova vrsta nastave nije kvalitetna te da se ne može usporediti s nastavom u školi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Biti srednjoškolac, a pogotovo maturant, u ovom trenutku u Italiji sigurno nije lako, upravo zbog ne znanja o trenutku završetka novonastale situacije i ponovnom vraćanju u svakodnevnu rutinu.

- Zatvoreni smo u svojim domovima. Slušamo 'online' predavanja po cijele dane bez ikakvog socijalnog kontakta s prijateljima. Družimo se samo s roditeljima - rekao je jedan učenik.

PRESICA MINISTARSTVA OBRAZOVANJA Detalji online nastave: 'Vrijede sva pravila kao da ste u školi'

Na samom početku, kada se zaraza korona virusom počela širiti po Italiji, mladi, ali i odrasli, situaciju nisu shvaćali ozbiljno. Mladi su se družili po kafićima i kršili pravilo 1 metar udaljenosti. Kada se korona virus počeo ubrzano širiti i kada su se mjere sigurnosti pojačale, situacija se promijenila. Počeli su izbjegavati svi socijalni kontakti, a kafići i restorani otvoreni su do 18 sati kako bi se izbjegla veća okupljanja.

Sa svim ograničenjima i zatvorenim školama mladi se osjećaju bespomoćno. Najviše im problema zadaje dosada i nemogućnost izlaženja iz kuće, a nedostaju im škola i prijatelji.

- Živim u Portogruaru i moja svakodnevna rutina je uvijek bila kuća-škola-izlasci. Sada ne znam što da radim. Dosađujem se kod kuće, a najviše me brine koliko će ova situacija trajati – ispričala je talijanska srednjoškolka Caterina Baradel iz Pordenona.

- Smatram ispravnom odluku o zatvaranju škola i fakulteta kako bi se smanjio socijalni kontakt i mogućnost zaraze korona virusom. Što se pak tiče same organizacije 'online' predavanja, mislim da ona nije u potpunosti funkcionalna. Profesori su se trebali bolje organizirati, razraditi metodologiju predavanja i svi koristiti istu platformu. – ispričao je talijanski srednjoškolac Diego Picco iz Udina.

ZBOG EPIDEMIJE KORONE Istra postrožila mjere: Dućani rade do 18, zatvaraju se kafići

- Nakon prvog slučaja zaraze korona virusom, moji su me roditelji upozorili da budem oprezna. Tek kada se situacija uozbiljila i kada su se osobe u mojoj blizini zarazile, počela sam shvaćati ozbiljnost situacije i sama primjenjivati sigurnosne mjere. Zbog korona virusa ću svoj 18. rođendan morati slaviti sama, u izolaciji. – ispričala je talijanska srednjoškolka Alice Pizzo iz Pordenona.

- Video predavanja i nisu tako loša. Možda nisu toliko funkcionalna kao tradicionalna nastava, ali i ovo je bolje nego ništa. Budući da gubimo mjesec dana škole i ne znamo kada će ovome doći kraj, jako sam zabrinuta zbog mature. Pridržavam se svih pravila, izlazim rijetko, izbjegavam javni prijevoz, ali ne stvaram paniku. Jedva čekam povratak u školske klupe – ispričala je maturantica iz Udina Virginia Fassetta.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • 15.03.2020.

    Sta djeca znaju o skoli.Roditelji ih prisiljavaju da idu svaki dan u to besmisleno pranje mozga i maltretiranje.Djeca misle da su tzv roditelji uvijek u pravu samo zato jer su ih tako ucili cijeli zivot.Istina je da roditelji manje znaju nego djeca.Roditelji su produzetak umiruceg sistema lopova i lazova koji koriste roditelje da uniste mladu i neiskvarenu djecu cesto prije samog rodenja.Uskoro cete svi nestat.Vi koji ste prodali svoje duse drzavi.Vi koji vlastitu djecu porobljavate za neke sitne i beznacajne privilegije i tzv prava.Radate djecu da bi povisili svoj status.Majke svi slusaju a oceve nitko.Vecina zena po meni nemaju nikakvo pravo da rode djecu.Djecu mogu rodit samo ako dozvole nekom da ih siluje i nikako drugacije.Svaka zena treba imati kvocjent inteligencije od najmanje 150.Sve zene treba testirati psiho fizicki prije nego li odluce donjeti nevino bice na ovaj svijet.

  • 15.03.2020.

    aj ne laži mali... ok.. očeš tak... prek ljeta ideš na satove klavira, latinskog, i nogomet 6 dana u tjednu... od 7 - 17

  • 14.03.2020.

    Luda neka djeca..

Komentiraj...
Vidi sve komentare