To je to što me zanima!

'Školski sustav propada, a vi pričate o navlačenju kondoma'

Iz Udruge su priopćenjem poručili kako su zbog polemike oko spolnog odgoja na stranu bačeni pravi problemi hrvatskog školstva kao što je manjak novca
Vidi originalni članak

Na raspravu oko uvođenja spolnog odgoja u škole priopćenjem se osvrnula i Udruga Nastavnici organizirano. Istaknuli su kako su zbog polemike oko spolnog odgoja na stranu bačeni pravi problemi hrvatskog školstva kao što su manjak novca za normalno izvođenje nastave i slabi rezultati učenika na međunarodnim natjecanjima. 

Priopćenje Udruge donosimo u cijelosti.

Dok hrvatske škole i cjelokupni obrazovni sustav propadaju zbog nedostatka brige i sredstava, politikantska bitka o “zdravstvenom odgoju” koja bijesni između “sekularno-građanskih” i “vjersko-tradicionalnih” slojeva društva ulazi u svoj peti mjesec. Istovremeno, u drugi plan su bačeni svi ostali i daleko bitniji problemi hrvatskog školstva: nedostatak sredstava za hrvatske škole, od kojih neke nemaju dovoljno novca za režije, u mnogima od kojih se pod odmorom moraju prenositi stolice iz razreda u razred, jer inače neće svi učenici imati gdje sjediti, u kojima učitelji moraju donositi papir za printanje od kuće. No, o tome se ne govori.

Ne govori se o dosad najslabijim rezultatima hrvatskih učenika na međunarodnim testovima iz matematike. Ne govori se o nastavnim programima i najavljivanom novom kurikulumu. Ne govori se o činjenici da hrvatski gimnazijalci ne znaju koliko kilogram ima grama i da ne znaju što znači “črljeni”. Umjesto toga, govori se o navlačenju kondoma na krastavce i o tome na koji WC pod odmorom idu dječaci i djevojčice.

Za ovo su odgovorni i jedni i drugi.

S jedne strane, haranga “katoličkih” udruga – i podrška Crkve – protiv zdravstvenog odgoja zapravo predstavljaju kampanju čiji je krajnji cilj izvući što više novca iz državnog proračuna; stavovi koji se ovih dana mogu čuti u medijima zaista pripadaju 15., a ne 21. stoljeću. Isto tako, direktne laži i manipulacije kojima se mnogi s ove strane služe govore o tome da tim ljudima nije na umu ničija dobrobit, pa tako ni dobrobit djece i učenika.

S druge strane, zdravstveni odgoj, koji je uveden nestručno i neprofesionalno, ovakav uopće ne može proizvesti rezultate kakvi se najavljuju i žele postići. Kurikulum je sastavljen potpuno paušalno, bez razmatranja stanja cjelokupnog obrazovnog sustava i može li se u trenutnoj situaciji planirano uopće ostvariti. Istovremeno, cijela halabuka nastala oko ove “afere” dobro služi kao dimna zavjesa kako bi se pravi problemi školstva – koje se ne riješava – pomeli pod tepih.

Zbog toga pozivamo sve kojima je imalo stalo do djece i njihove dugoročne dobrobiti – pa tako i budućnosti društva u cjelini – da ne sudjeluju u trakavici u koju se ovo pretvorilo, a koja samo skreće pažnju s katastrofalnog stanja u kojemu se nalazi hrvatsko školstvo. Problemi o kojima se govori ovako se neće riješiti, ni ovakvom raspravom, ni ovakvim zdravstvenim odgojem. Obrazovanje o spolnosti je zastupljeno u biologiji, tolerancija se ne može naučiti na tri i pol školska sata, nego djelovanjem cijelog sustava, za koji je poželjno da pritom funkcionira – što sada nije slučaj – a da bi djeca iz svega toga mogla zaključiti nešto pozitivno, valjda je poželjno da najprije nauče čitati, pisati, računati, razmišljati, raditi i biti odgovorni i tada će vjerojatno neki od spomenutih problema riješiti sami od sebe. Međutim, svladavanje tih osnovnih vještina i stavova je u današnjem sustavu stavljeno u drugi plan i ne realizira se dovoljno uspješno

Trenutna situacija – gdje se vode bjesomučne rasprave oko nadgradnje, dok se temelji raspadaju i sve brže tonu – samo pogoduje tome da nitko ne nauči ništa i da sav trud bude bačen u vjetar.


Idi na 24sata

Komentari 268

  • ludom 07.01.2013.

    Pa to im je oproban sistem. Kada im njihove "stručne službe" dojave kako javnost "diše", onda izmisle nekakvu piz... da bi skrenuli pažnju sa stvarnih problema. Malo sam starija generacija (stariji od većine ministara), ali ću vam reći da mi Tito nikad nije gledao u spavaću sobu i naredio, sad stavi kondom, sad ne, ili sad peri zube, čuvaj se od "triše" i td. A zamislite, niti je bilo interneta, niti mnogo tih stvari koje današnja djeca imaju na raspolaganju da nauče neke stvari ako ih doma to iz bilo kojih razloga ne uče. Rekao bih onu staru poslovicu; Hrđavom k... i dlaka smeta.

  • mladen3x 06.01.2013.

    Problem nas Hrvata je što smo dobili pravo na mišljenje nakon dugo,dugo godina a ispostavilo se da to nije dobro,mi smo narod koji treba netko voditi u pravom smjeru i onako kako nama odgovara a to si sami neznamo nametnuti,šta bi recimo bilo kad bi ovi 200 000 koji idu na skijanje odustalo od takvog odmora i pomoglo ovima kojih je preko 300 000 nezaposlenih,na bilo kakav način!?Odgovor-bilo bi nam svima super ali je problem u ovima što idu na skijanje to nije ni zadnja stavka u njihovom životu i razmišljanju,dakle trebamo svi koji smo nezadovoljni izači na ulice i okrenuti ovu državu u pravom smjeru,nažalost onakvom kakav je bio prije 20 godina jer ovako više nemožemo...

  • Čarobnjak 06.01.2013.

    Alaj imamo strategiju ...u osnovnoj školi joju sam pohađao prije 20godina učiteljica iz engleskog je samo pričala o filmovimao njezinom životu psu .baki autu u kojem je doživjela prometnu ....i prije par mjeseci razgovaram sa nećakom koji ide u istu školu i pitam ga za tu ućiteljicu a on mi govori a to je ona baba što priča o psu, autu ,filmovima i sapunicama eto nema više bake -izgleda umrla pa ju zamijenile sapunice tako da iz engleskog . nula bodova iz iste škole se kod mene zaposlilo 7 ljudi do sada i niti jedan od njiih ne zna tablicu množenja a o dijeljenju da i ne pričam ...e to je jadno ....

Komentiraj...
Vidi sve komentare