To je to što me zanima!

Skuplja cestarina: U sezoni od Zagreba do Splita za 201 kunu

Povećanje od pet posto vrijedit će od Nove godine samo za motocikle i osobne automobile. No, uvest će i sezonsku cestarinu koja će biti viša za 10 posto od ostatka godine
Vidi originalni članak

Ministarstvo prometa i Svjetska banka pri kraju su pregovora o financijskom paketu za cestarski sektor. Ugovor će potpisati u prvom dijelu 2017. godine, a vrijedan je 1,8 milijardi eura.

Cijena cestarine zato će narasti za pet posto, no samo za motocikle i osobne automobile i samo na autocestama kojima upravlja HAC. Poskupljenje neće vrijediti za autocestu Rijeka-Zagreb (ARZ), jer ona već sada ima skuplju cestarinu po kilometru od HAC-ovih autocesta, piše Jutarnji list.

Tako bi od Nove godine cestarina od Zagreba do Splita iznosila 183 kune, umjesto sadašnjih 174, a do Lipovca 194, umjesto sadašnjih 184 kune.

Uz to, uvele bi se sezonske cestarine, od 15. lipnja do 15.rujna, koje bi bile više za 10 posto od ostatka godine.  

To bi, pak, značilo da bi u tom razdoblju cestarina od Zagreba do Splita koštala 201 kunu, a do Lipovca 213 kuna. 

Cijeli ovaj paket još mora odobriti Europska komisija, nakon čega ga može potpisati i Vlada.

Ministarstvo: Ne smijemo komentirati, to su špekulacije

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture priopćilo je u petak da ne želi komentirati medijske napise o povećanju, jer im nedovršeni pregovori priječe jednostrano komentiranje detalja budućeg ugovora.  

Kako se doznaje iz tog ministarstva, ono ne smije komentirati ni otkrivati detalje iz trenutnih pregovora koji se, sa ciljem reprogramiranja dugova hrvatskog cestarskog sektora, vode između Ministarstva odnosno države, vjerovnika i Svjetske banke.

- Iz sadašnje pozicije ne smijemo i ne možemo jednostrano komentirati nikakve navode koji se plasiraju kroz medije i oni su, što se nas tiče, još uvijek na razini špekulacija - odgovoreno je na upit iz Hine. 

Idi na 24sata

Komentari 197

  • 02.12.2016.

    Za to sam da se cijene povećaju i do 20% samo da izbjegnemo prodaju AC👏👏👍

  • ichbin2 02.12.2016.

    sad budu odmah istrani poskupili tunel učku, najskuplja cesta u državi i još su oslobođeni pdv-a. odličan ugovor su domoljubi složili s francuzima, nema što

  • ichbin2 02.12.2016.

    evo da se malo prisjetimo tamo pred jedno 12 13 g kad se izgradila kompletna ac rijeka zagreb. s obzirom da sam izrazito škrt za takve gluposti plačat, oduvijek koristim staru cestu i kad se otvorila ta autocesta u cjelini jedva da je bio poneki auto za sresti na staroj cesti. onda je došla recesija 2008e i odmah su se i vozila počela vračati na staru cestu, sad smo navodno izašli iz recesije ali broj vozila se opet povečava na staroj cesti, skupa i s prometnom policijom, nemreš zdihovo proći a da te zaustavi. takva su moja iskustva a prođem barem 4 mjesečno na relaciji ri zg

Komentiraj...
Vidi sve komentare