To je to što me zanima!

Sl. Brod: Četiri radnice Centra za socijalnu skrb dobile otkaze

Zbog odgovornosti i propusta u postupanju u predmetima vezanim za slučajeve zanemarivanja i zlostavljanja u obiteljima, četiri su radnice dobile otkaze
Vidi originalni članak

Nakon provedenog postupka utvrđivanja odgovornosti radnika, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Slavonski Brod utvrdila je odgovornost i propuste u postupanju u predmetima vezanim za slučajeve zanemarivanja i zlostavljanja u slavonskobrodskim obiteljima koje su bile predmet upravnog nadzora Ministarstva socijalne politike i mladih. Slijedom toga, a sukladno odredbama Zakona o radu, izvanredno je otkazala ugovor o radu za četiri radnice Centra', priopćio je u petak Centar za socijalnu skrb Slavonski Brod. 

U tom je Centru, podsjetimo, inspekcija Ministarstva socijalne politike, utvrdila niz nepravilnosti i propusta u više slučajeva. 

U prosincu prošle godine u javnost je izašao slučaj u kojem je umrla beba stara tri mjeseca, a policija je u stanu u kojem je obitelj živjela našla 2,5-godišnju zlostavljanu i pothranjenu djevojčicu. 

- U prvom slučaju se radi o zanemarivanju i zlostavljanju djece unutar obitelji gdje nije postojala koordinacija djelatnika. Svatko je radio svoje. Nema evidentirane ni jedne sankcije izrečene roditelju, a trebalo ih je biti. Nije bilo nadzora roditeljske skrbi, nije bilo provjere stambenih uvjeta roditelja i djece, nisu traženi podaci kako je otac skrbio o ostaloj djeci, zanemareni su podaci o agresivnosti oca. Centar nije postupio ni po pozivu i policijskoj prijavi o zlostavljanju. Drugi slučaj je podvođenje djece. U obitelji devetoro djece jedno dijete je preminulo od zanemarivanja, kada su došli pod ingerenciju centra nije napravljena ni jedna anamneza unatoč podacima. Zadnja je napravljena 1996. godine. Utvrđeni su i drugi propusti jer je iz svih izvješća bilo jasno da roditelji nemaju sposobnosti i da je obitelj opterećena nasiljem, alkoholizmom i ograničenim sposobnostima - rekla je ministrica socijalne politike Milanka Opačić nakon istrage inspekcije.  

Idi na 24sata

Komentari 123

  • JadrankaBarišić 24.04.2016.

    Slučajevi zanemarivanja i zlostavljanja u slavonskobrodskim obiteljima koje su bile predmet upravnog nadzora Ministarstva socijalne politike nisu jedini slučajevi. Četiri radnice koje su tada dobile otkaz , vraćene su na posao, dalje rade jednako nesavjesno kao i do sada. NPR.. Nagrađuju obteljsko nasilje dodjeljivanjem socijalne pomoći neradnicima obiteljskim nasilnicima.. NPR:::Butković Ivici iz Završja i njegovooj nevjenčanoj supruzi Ankici Živatović iz Oriovca, koji su tukli i maltretirali 82 godišnjeg oca, Nikolu...izgladnjavali ga ,otimali mu mirovinu ostavljajući ga bez ijedne lipe.Tjerali ga na težak fizički rad, na košnju ručnom kosom iako je imao kosilicu, na nošenje drva iz šume na leđimam rezanje ručnom pilom i ako je imao cekular i struju. Tukli su ga i držali ga u gladnog u hladnoj prostoriji na koncu je jadan starc bio prisiljen izaći iz svoje kuće..Pošto više nisu imali djedovu mirovinu ni sredstava za život slavonsko brodski sentar za socijalnu skrb dodijelio im je obadvoma po 700 kn socijalne pomoći . Sada ti isti nasilnici maltretiraju okolo susjede, napadaju psuju im i govore prostote...

  • romiletic 13.02.2013.

    A kako mi je drago da smo napokon načeli pravu temu.Centar za socijalnu skrb u splitu također ima svoje uposlenice koje se ponašaju kao inkvizicija,daju ljudima krive informacije samo da dovedu ljude do živčanog sloma kada se više ne možemo kontrolirati i imaju opravdanje da smo mi divljaci koji ne zaslužuju pomoč.Konkretno ja sam podnio zahtjev za socijalnu pomoč jer ispunjavam sve uvjete,ali od 7-og mjeseca 2012 još nisam dobio nikakvu pomoč jer sam ušao u začarani krug gdje moram predati opčinskom sudu zahtjev za razvod,a kako to košta za mene nedostižnu svotu tako ne mogu dobiti pomoč,Prvo su tražili da se bivša žena odjavi s moje adrese,nakon dva mjeseca sam došao vidjeti za što nema ništa od pomoči da bi me izvrjeđali kako me zovu mjesecima,a ja se ne odazivam(nikakav poziv nisam dobio),zatim traže potvrdu od predstavnika stanara da plaćam vodu za jednog člana i da živim sam,te sam odmah sutradan i to donio.ALI: prije neki dan ponovo dolazim pitati za što sada nema pomoći i opet ista priča,vrijeđanje pred mojom kćeri od 6g. da sam ja nemaran jer nisam podnio zahtjev za razvod,za što mi nitko nije ni rekao do tada.Sad bi ja trebao platiti odvjetniku 500kn za zahtjev i sudu 400kn da pokrenem spor što je za mene nemoguća misija jer već nisam platio režije 10meijeseci i imam dugova za hranu i vrtić preko 1000eura.Več sam počeo skupljati apaurine i razne tablete jer drugog izlaza nemam.Nevin sam bio u zatvoru 5god. te izgubio roditelje,ženu,posao,djecu i ne da me nitko ne žali nego se još mene osuđuje jer sam osuđen za telefonski razgovor.Od 09.12.2011g ni sam ne znam kako sam još živ jer imam bolesnu jetru,smršavio sam 20kg,izgubio zube.Nemam nikog da se obratim za pomoć.Nikad nikom nisam ostao dužan ni kune,nemam ni dugova,nikog ne mrzim niti ikom želim išta loše

  • sille 06.02.2013.

    Nemojte se zavaravati dragi čitatelji da je ovo neka pravda što su djelatnice dobile otkaz. Dobile su ga kako bi ministarstvo i država oprali sebe u očima javnosti. Postavimo stvari ovako: Što su njihovi otkazi prema smrti djeteta, a ona jadna djeca koja su preživjela nosit će ožiljke psihičke i fizičke za svaku sekundu provedenu u tom paklu, ostatak svog života. I njihovi otkazi su pravda??Ni blizu toga.. Jedina pravda je Hamurabijev zakon pisan 2000 godina prije Krista.

Komentiraj...
Vidi sve komentare