To je to što me zanima!

Sl. Brod: Građani prosvjeduju zbog onečišćenja zraka

Mislim da mi više ništa ne možemo učiniti. Sve što smo do sada dogovarali palo je u vodu. Ovo pitanje moraju riješiti dvije države, rekao je gradonačelnik Duspara
Vidi originalni članak

Slavonskom Brodu se opet prosvjedovalo protiv zagađivača zraka. Oko tristotinjak Brođana unatoč kiši okupilo se na Korzu da bi iskazali svoje nezadovoljstvo zbog skoro nikakvih pomaka u rješavanju pitanja njihovog prava na čist zrak. 

Organizator prosvjeda bila je Facebook grupa "Kad ako ne sad", a pridružila im se i Građanska inicijativa. To su dvije najglasnije grupe koje se u ime svih Brođana skoro pet godina zalažu da prestane zagađenje iz susjedne Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu. Rafineriju drže da je glavni zagađivač i da sustavno truje stanovnike oba Broda na Savi. 

Dalibor Vašarević, jedan od aktivista na čelu Facebook grupe kaže da se u posljednjih godinu dana, točnije od posljednjeg velikog prosvjeda koji je održan lani u studenom, ništa nije učinilo osim što se sastančilo. Istina, zahvaljujući njihovoj inicijativi u susjednom Bosanskom Brodu instalirana je mjerna postaja koja je počela s mjerenjem kakvoće zraka u neposrednoj blizini Rafineriji nafte. Osim toga ništa se bitno nije dogodilo. 

Podržao je prosvjed kao liječnik

Igor Ivić Hofman, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije podržao je prosvjed kao liječnik, a i kao stanovnik Slavonskog Broda. 

– U tijeku je izrada studije o utjecaju Rafinerije na zagađenje zraka, što skoro neće biti gotovo, ali sada već imamo pokazatelja da je upravo Rafinerija jedan od glavnih zagađivača. Najopasnije su lebdeće čestice koje znatno utječu na pogoršanje zdravstvenog stanja kroničnih bolesnika, a novi su na putu – rekao je Ivić. Među prosvjednicima bio je i Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda

– Mislim da mi više ništa ne možemo učiniti. Sve što smo do sada dogovarali palo je u vodu. Ovo pitanje moraju riješiti dvije države, Hrvatska i BiH, u protivnom nas neće biti – rekao je Duspara. 

>>> Josipović u Sl. Brodu: Osjetio sam smrad, steglo mi se grlo


Idi na 24sata

Komentari 18

  • Putschi 03.11.2013.

    " Rafineriju drze da je glavni zagazivac " ! Pa vec i mala djeca u pelenama znaju daz iz rafinerijskih dimnjaka ne izlazi ALPSKI ZRAK !

  • Antena 03.11.2013.

    Ajmo sad jos jedan referendum!

  • ZlatkoSrdoč 03.11.2013.

    Niti u Sisku nije ništa bolje posebno u naselju Željezara kada stavite posteljinu ili robu bijele boje rijetkost je da ćete je skinuti sa sušenja iste te boje , male sive točkice posvuda kako je tek građanima koji to udišu

Komentiraj...
Vidi sve komentare