To je to što me zanima!

Slavili pravoslavni Božić sa šajkačama na glavama

Dvojica 16-godišnjaka i 19-godišnjak zaradili su prekršajne prijave jer su na procesiji u Borovu na pravoslavni Badnjak na glavama nosili šajkače
Vidi originalni članak

Dvojica 16-godišnjaka i 19-godišnjak zaradili su prekršajne prijave jer su na procesiji u Borovu kod Vukovara na pravoslavni Badnjak na glavama nosili šajkače s kokardama. Policija ih je izdvojila iz procesije i privela u postaju zbog remećenja javnog reda i mira. Oduzeli su im šajkače.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • ragusea 08.01.2009.

    čista provokacija... a mi im to, nažalost, dozvoljavamo... užas... nemam ništa protiv nikoga, ali ako želiš živjeti u hrvatskoj, poštuj je! uf, što mi ovakve vijesti dižu tlak, grrrrrrrrrr!!!!!!!!

  • sb-ustanik 08.01.2009.

    a THOMPSONU se zabranjuju koncerti .......... SRAMOTA HRVATSKO!

  • Gatsby 08.01.2009.

    Šajkača je srpska nacionalna kapa koju nose seljaci iz centralne Srbije i danas u svakodnevnom životu. Materijal „šajak“ je od vunepa je zgodna za nošenje i ljeti i zimi jer drži konstantnu temperaturu glave. Povijest šajkače se proteže u sredinu 19. vijeka. Austrougarska vojska, shvatila je da šarene, nakinđurene uniforme nisu praktične za poljske uvjete, loše se uklapaju u okolini i blato ih brzo učini pohabanim. Pored toga, neprijatelj ih lako uoči na daljini. Zato je u austrougarskoj armiji dizajnirana nova uniforma i odmah sašivena u količini od 100.000 kompleta. Kapa je bila šajkača. Nova odora se nije dopala vladaru Franji Ferdinandu pa je urađeno novo rješenje a postojeće već sašivene odore je kupila Srbija u četvrt cijene! Srbi k\'o srbi vole da imaju korist od države, pa su nosili dijelove vojne odore i u svakodnevnom životu. U drugom ratu nakon raspada kraljevske vojske četnici su zakačili kokarde a partizani petokrake na šajkači.

Komentiraj...
Vidi sve komentare