To je to što me zanima!

Slavlja u cijelom Čileu: Iz bolnice su pustili 31 rudara

Jedan rudar zadržan je zbog problema sa zubima, a drugi zbog vrtoglavica. Victor Segovia ispričao je kako su se dva mjeseca u rudniku budili u noćnoj mori
Vidi originalni članak

Samo su dvojica čileanskih rudara zadržana u bolnici, jedan zbog problema sa zubima, a drugi zbog vrtoglavice. Ne zna se njihov identitet ni kada će ih pustiti kući. Unatoč tome što su 69 dana proveli pod zemljom, ostali su zdravi i otpušteni iz bolnice. Kod kuće su ih dočekale ulične zabave dobrodošlice.

- Nisam mislio da ću se vratiti, pa me ovaj doček dodatno oduševio - rekao je Edison Pena (34). U međuvremenu, čileanski predsjednik Sebastian Pinera krenuo je u Veliku Britaniju gdje će se u subotu sastati sa tamošnjim premijerom i kraljicom kojima je kao poklon ponio kamenje iz rudnika San Jose. Rudari su za sada otkrili samo nekoliko detalja o zatočeništvu. Svi su odbili opisati najgoru situaciju u kojoj su se našli, što bi mogao biti rezultat njihova navodnog zavjeta šutnje o traumama. Victor Segovia (48), kojeg su u grupi prozvali piscem, rekao je da su dva mjeseca 700 metara pod zemljom bili noćna mora.

- Dobra stvar dok ste na slobodi je što se iz noćne more probudite. No u rudniku smo se budili u njoj. Imali smo problema, kao sve obitelji. Puno vremena smo provodili zajedno. Počeli su problemi, prepirke, no ništa ozbiljno - rekao je. Ariela Ticonu (29) kojem se rodila kćer Esperanza dok je bio zatočen, obitelj i prijatelji zasuli su konfetima kada se vratio kući. Upitan što je naučio, odgovorio je: Više cijeniti vrijeme koje imam da posvetim obitelji. U četvrti Copiapo susjedi su za povratak Pedra Cortesa (24) i Carlosa Buguenoa (27) uličnu rasvjetu ukrasili narančastim, ružičastim i žutim zastavama.

- Poznajem ih otkad su bili djeca. Plakao sam čuvši da su živi - rekao je prodavač Luis Castillo (52). Najmlađi rudar Jimmy Sanchez (19) kaže da ga je na životu držala njegova 4-mjesečna kćer Barbara.

- Rekao mi je da se bojao da neće nikada više vidjeti mene i kćer. Pomisao na Barbaru kako odrasta držala ga je na životu - rekla je Jimmyjeva zaručnica Helen Avalos (17).

Nikad dosta: Yonni imao dvije ljubavnice

'Romeo' Yonni Barrios (50) čija je žena doznala da ju vara dok se molila za njega pred oknom rudnika, imao je još jednu, treću ženu u svom zapetljanom ljubavnom životu. Supruga Marta Salinas (56) ostavila ga je zbog ljubavnice Susane Valenzuele (52), a sad je ova otkrila da nije bila jedina s kojom je Yonni varao Martu.

- Imao je dvije žene kad sam ga tek upoznala i otela sam ga objema. Druga je imala 25 godina. Morala sam ju udariti - izbrbljala je Susana.

'Svi bi mogli dobiti posttraumatski poremećaj'

Liječnik Jorge Mentes rekao je kako su svi rudari u izuzetno dobrom zdravstvenom stanju, no nije siguran za njihovo dugoročno psihičko stanje.

- S vremenom bi svi mogli razviti posttraumatski poremećaj, no neki se s traumom nose bolje od drugih - rekao je.

Obasipaju ih poklonima sa svih strana

Rudarima, novim svjetskim zvijezdama, ponude za zaradu i pokloni dolaze sa svih strana. Penu, obožavatelja Elvisa Presleya, pozvali su da posjeti Graceland, dom zvijezde rock'n'rolla u Memphisu. Nogometni klubovi iz Madrida, Manchestera i Buenos Airesa pozvali su ih na svoje utakmice, a bolivijski predsjednik u svoju palaču. Vlasnik Applea, Steve Jobs svima im je poslao iPode, a grčka kompanija im ponudila odmor na tamošnjim otocima. Očekuje se da će rudari dobro unovčiti svoju priču u ugovorima za knjigu i film.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare