Obavijesti

News

Komentari 0

Slavlja u cijelom Čileu: Iz bolnice su pustili 31 rudara

Slavlja u cijelom Čileu: Iz bolnice su pustili 31 rudara
9

Jedan rudar zadržan je zbog problema sa zubima, a drugi zbog vrtoglavica. Victor Segovia ispričao je kako su se dva mjeseca u rudniku budili u noćnoj mori

VIDEO

Samo su dvojica čileanskih rudara zadržana u bolnici, jedan zbog problema sa zubima, a drugi zbog vrtoglavice. Ne zna se njihov identitet ni kada će ih pustiti kući. Unatoč tome što su 69 dana proveli pod zemljom, ostali su zdravi i otpušteni iz bolnice. Kod kuće su ih dočekale ulične zabave dobrodošlice.

- Nisam mislio da ću se vratiti, pa me ovaj doček dodatno oduševio - rekao je Edison Pena (34). U međuvremenu, čileanski predsjednik Sebastian Pinera krenuo je u Veliku Britaniju gdje će se u subotu sastati sa tamošnjim premijerom i kraljicom kojima je kao poklon ponio kamenje iz rudnika San Jose. Rudari su za sada otkrili samo nekoliko detalja o zatočeništvu. Svi su odbili opisati najgoru situaciju u kojoj su se našli, što bi mogao biti rezultat njihova navodnog zavjeta šutnje o traumama. Victor Segovia (48), kojeg su u grupi prozvali piscem, rekao je da su dva mjeseca 700 metara pod zemljom bili noćna mora.

- Dobra stvar dok ste na slobodi je što se iz noćne more probudite. No u rudniku smo se budili u njoj. Imali smo problema, kao sve obitelji. Puno vremena smo provodili zajedno. Počeli su problemi, prepirke, no ništa ozbiljno - rekao je. Ariela Ticonu (29) kojem se rodila kćer Esperanza dok je bio zatočen, obitelj i prijatelji zasuli su konfetima kada se vratio kući. Upitan što je naučio, odgovorio je: Više cijeniti vrijeme koje imam da posvetim obitelji. U četvrti Copiapo susjedi su za povratak Pedra Cortesa (24) i Carlosa Buguenoa (27) uličnu rasvjetu ukrasili narančastim, ružičastim i žutim zastavama.

- Poznajem ih otkad su bili djeca. Plakao sam čuvši da su živi - rekao je prodavač Luis Castillo (52). Najmlađi rudar Jimmy Sanchez (19) kaže da ga je na životu držala njegova 4-mjesečna kćer Barbara.

- Rekao mi je da se bojao da neće nikada više vidjeti mene i kćer. Pomisao na Barbaru kako odrasta držala ga je na životu - rekla je Jimmyjeva zaručnica Helen Avalos (17).

Nikad dosta: Yonni imao dvije ljubavnice

'Romeo' Yonni Barrios (50) čija je žena doznala da ju vara dok se molila za njega pred oknom rudnika, imao je još jednu, treću ženu u svom zapetljanom ljubavnom životu. Supruga Marta Salinas (56) ostavila ga je zbog ljubavnice Susane Valenzuele (52), a sad je ova otkrila da nije bila jedina s kojom je Yonni varao Martu.

- Imao je dvije žene kad sam ga tek upoznala i otela sam ga objema. Druga je imala 25 godina. Morala sam ju udariti - izbrbljala je Susana.

'Svi bi mogli dobiti posttraumatski poremećaj'

Liječnik Jorge Mentes rekao je kako su svi rudari u izuzetno dobrom zdravstvenom stanju, no nije siguran za njihovo dugoročno psihičko stanje.

- S vremenom bi svi mogli razviti posttraumatski poremećaj, no neki se s traumom nose bolje od drugih - rekao je.

Obasipaju ih poklonima sa svih strana

Rudarima, novim svjetskim zvijezdama, ponude za zaradu i pokloni dolaze sa svih strana. Penu, obožavatelja Elvisa Presleya, pozvali su da posjeti Graceland, dom zvijezde rock'n'rolla u Memphisu. Nogometni klubovi iz Madrida, Manchestera i Buenos Airesa pozvali su ih na svoje utakmice, a bolivijski predsjednik u svoju palaču. Vlasnik Applea, Steve Jobs svima im je poslao iPode, a grčka kompanija im ponudila odmor na tamošnjim otocima. Očekuje se da će rudari dobro unovčiti svoju priču u ugovorima za knjigu i film.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe