To je to što me zanima!

Slavonski Brod: U srednjoj školi učenici kloniraju bilje

Prije dvije godine u školi je osnovan laboratorij. Oprema u njemu je vrijedna 770.000 € . Učenici u njemu rade genske kopije malina, jagoda...
Vidi originalni članak

Učenici srednje škole Matije Antuna Reljkovića u Slavonskom Brodu kloniraju biljke. Novcem dobivenim od CARDS programa škola je prije nepune dvije godine osnovala laboratorij za kloniranje biljaka, a taj laboratorij danas pohode i profesori sa sveučilišta u regiji, piše Večernji list. Laboratorij se prostire na stotinjak četvornih metara i to nekada zapuštene učionice, a oprema u njemu je vrijedna oko 770.000 eura. Ravnatelj škole Vlado Prskalo kaže da su trenutno bolje opremljeni od strukovnih poljoprivrednih škola u Europi i Americi. Dipl.inž. biotehnologije Ljiljana Erceg, koja vodi laboratorij, pak objašnjava da laboratorij nema samo edukativnu već i komercijalnu svrhu. Do sada su proizvodili genske kopije idealnih sadnica kupine, maline i jagode te nekoliko vrsta ukrasnog bilja. Pripremaju se i za proizvodnju stevije, biljke koja je četrdeset puta od šećera te pogodna i za dijabetičare. Za njezinu se proizvodnju, kaže Liljana Erceg zanimaju i velike prehrambene kompanije.  

Idi na 24sata

Komentari 9

  • plavi cvijet 27.03.2010.

    Znanja iz znanosti mogu mlade ljude oplemeniti, a sa time i Hrvatsku. Nadam se samo da će i vlast već jednom početi poštovati i cijeniti ove, nadam se jednog dana, mlade znanstvenike.

  • ovca007 27.03.2010.

    Ma sve ce nas potrovati sa tim kloniranim sranjima. Jebalo ih kloniranje i donacije.

  • Curious 27.03.2010.

    Bravo klinci..što drugo da kažem!!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare