To je to što me zanima!

Slijeće na autocestu: Pacijente će voziti i policijski helikopter

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
MUP je Eurocopter EC 135 kupio krajem prošle godine. Rabljenu letjelicu platili su čak 50 milijuna kuna, dok se nova može nabaviti već za 20-ak milijuna kuna
Vidi originalni članak

Dva automobila "sudarila" su se autocesti. Na mjesto događaja stigla je ekipa Hitne medicinske pomoći. Jedan pacijent životno je ugrožen te liječnički tim procjenjuje kako ga mogu spasiti jedino brzim transportom u neku od zagrebačkih bolnica. U pomoć zovu policijski helikopter Eurocopter, koji odmah kreće po pacijenta s aerodroma u Lučkom. Scenarij je to za koji su ekipe Hitne zajedno s pilotima uvježbavali cijelo ljeto, a u srijedu su izveli vježbu kako bi javnosti prezentirali da su spremni na sve.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Za slijetanje Eurocoptera odabrali su neotvorenu dionicu autoceste Zagreb - Sisak. Ekipa u helikopteru preuzela je imobiliziranog pacijenta i nastavila prema Zagrebu. Helikopter je u polasku, zbog vremena, kasnio više od pola sata.

- Cijelo ljeto uvježbavali smo ekipe za ovakvu intervenciju. Bili smo spremni i u sezoni, no nije bilo potrebe za zvanjem helikoptera. U situacijama poput današnje kad nije moguće odmah poletjeti, liječnik će se odlučiti za drugačiji prijevoz - objasnila je prim. dr. Maja Grba Bujević, ravnateljica Hitne medicinske pomoći Zagreb.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Inače, MUP je Eurocopter EC 135 kupio krajem prošle godine. Rabljenu letjelicu platili su čak 50 milijuna kuna, dok se nova može nabaviti već za 20-ak milijuna kuna. Iako su ga nabavili kako bi njime prevozili unesrećene na prometnicama ove godine još nisu prevezli nijednog pacijenta.

Idi na 24sata

Komentari 19

  • jo2hn8ny 25.09.2014.

    Zar prvo bitna namjena nije bila nadzor granice sa F BiH i Republike Srbije (kod Crnogoraca nemamo što nadzirat to mogu i ophodnje), odnosno Šengena? Bojim se da ovo nisu pripreme za ukidanje HRZ-a. Da li možda griješim?

  • DavorMilaković 25.09.2014.

    veliki postotak javne nabave je nekom u đepu

  • mićo 24.09.2014.

    Al je netko uvalio Ostojiću i MUP-u.Još se i sada slatko smije.

Komentiraj...
Vidi sve komentare