To je to što me zanima!

'Slijepa djeca već tri godine su u neadekvatnim prostorima...'

Do sada je za najamninu neadekvatnog objekta u Filipovićevoj ulici dano više od 500.000 kuna, a objekt u Nazorovoj koji je u vlasništvu RH propada, ističe se u otvorenom pismu
Vidi originalni članak

Građanska inicijativa "Pomozimo djeci s invaliditetom" otvorenim je pismom upozorila premijera  Andreja  Plenkovića da se slijepa i slabovidna  djeca s višestrukim oštećenjima već tri godine nalaze u neadekvatnim uvjetima nakon što su iseljeni iz škole Vinko Bek u Zagrebu, čija je obnova, ističu, najbolje rješenje, a rješenja koja im se nude ocjenjuju neprihvatljivima i diskriminatornima prema tim učenicima.

Do sada je za najamninu neadekvatnog objekta u Filipovićevoj ulici dano više od 500.000 kuna, a objekt u Nazorovoj koji je u vlasništvu RH propada, ističe se u otvorenom pismu, u kojemu Inicijativa tvrdi da se novac može naći i traži od premijera Plenkovića da ih primi kako bi ga upoznali s cjelokupnom situacijom i modelima najprihvatljivijih rješenja.

'JAKO SMO SRETNI' Pobjeda: Slijepa djeca u centru 'Vinko Bek' dobila su asistente

Podsjećaju da su djeca deložirana jer objekt koji je poklonjen slijepima nije održavan i obnavljan. No po mišljenju roditelja u njemu se i dalje moglo boraviti. Tadašnja ravnateljica djecu je smjestila u zgradu u Kušlanovoj koja je potpuno neadekvatna pa je rješenje nakon intervencija roditelja i pravobraniteljice za osobe s invaliditetom pronađeno u unajmljivanju objekta u Filipovićevoj ulici. Roditelji djece s višestrukim teškoćama žele obnovu i adaptaciju Nazorove te stvaranje uvjeta za zadovoljavanje potreba većeg broja djece.

Inicijativa "Pomozimo djeci s invaliditetom" napominje i da, kada je Plenković preuzeo dužnost premijera, resorno ministarstvo je pokrenulo razgovore koji su trebali dovesti do najboljeg rješenja za djecu.

SVAKA ČAST! Prikupljeno je više od 100.000 kuna za centar 'Vinko Bek'

"No, na kraju se ispostavilo da su razgovori vođeni samo s jednim ciljem - provedbe odluka donesenih još sredinom 2015. godine, kojima se slijepoj i slabovidnoj djeci onemogućava pružanje najadekvatnijih rehabilitacija te povećanje obuhvata prema iskazanim potrebama. Rješenje koje je ponudilo Ministarstvo ne odgovara ni minimalnim potrebama naše djece, stoga smo pregovore prekinuli," navodi ta udruga.

Ponuđeno rješenje izgradnje paviljona u Kušlanovoj je potpuno neprihvatljivo jer ne zadovoljava ni potrebe sadašnjih korisnika, piše Udruga

. "Ovdje je riječ o diskriminaciji školske slijepe i slabovidne djece s višestrukom oštećenjima jer im nije osiguran dostojan prostor za školovanje i rehabilitaciju u odnosu na druge skupine. Uz to, predviđenim rješenjima osiguran je dnevni boravak za samo osmero odraslih osoba (starijih od 21 godine) što je prema iskazanim potrebama neprihvatljivo," ističu.

"Osim toga, djeca koja su sada u Filipovićevoj morat će se iseliti u neki drugi prostor koji se sada unajmljuje i ne zna se kamo će s djecom," napominju i tvrde da novca za uređenje vrijednog objekta u Nazorovoj "ima ili na poziciji Ministarstva koje kontinuirano ima višak sredstava na tim pozicijama i preko aplikacija prema EU fondovima".

Idi na 24sata

Komentari 7

  • 03.02.2018.

    Važno je da se crkve i stranke dobro drže a pučanstvo Nek živi sa onim sto ima ....svakako u Hrvatskoj su ostale samo babe i dide

  • ichbin2 01.02.2018.

    hahaha ko da bu plenki to čitao. na krivu adresu ste se namjerili

  • Stanga Železni 31.01.2018.

    Pa sve što je je u vlasništvu RH propada i narod trpi dok ne poludi i ovcu stjeraj u kut i kad više ne bu imala kam bu te grizla ak ništa drugo onda od straha pa dokle više ma aj bok

Komentiraj...
Vidi sve komentare