Obavijesti

News

Komentari 5

Pobjeda: Slijepa djeca u centru 'Vinko Bek' dobila su asistente

Pobjeda: Slijepa djeca u centru 'Vinko Bek' dobila su asistente
1

Unazad nekoliko godina djeca su imala na raspolaganju sedam asistenata, ali s početkom ove školske godine ostali su bez njih. Problem je nastao na natječaju za asistente

VIDEO

Nakon pisanja 24sata o tragičnoj situaciji u kojoj su slijepa djeca u Centru “Vinko Bek” ostala bez asistenata u nastavi, Ministarstvo obrazovanja ipak je popustilo i osiguralo im potrebne asistente.

- Jako smo sretni i zadovoljni jer, evo, Ministarstvo obrazovanja je osiguralo tri asistenta u nastavi za djecu koja se školuju u Centru ‘Vinko Bek’ u dislociranoj jedinici u Filipovićevoj ulici u Zagrebu. Asistenti u srijedu ili najkasnije u četvrtak potpisuju ugovor s udrugom Zamisli i očekujemo da će odmah nakon toga početi raditi. Još su sretnija djeca koja su navikla na njih, a nama će sad olakšati rad i pomoći da ispunimo sve planirane programe – rekla je Ivana Rotim, ravnateljica Centra “Vinko Bek”.

U dislociranoj jedinici u Filipovićevoj ulici školuje se 25 djece koja uz sljepoću imaju i druga teška fizička i intelektualna oštećenja.

Unazad nekoliko godina djeca su imala na raspolaganju sedam asistenata, ali s početkom ove školske godine ostali su bez njih. Problem je nastao na natječaju za asistente Ministarstva znanosti i obrazovanja. Naime, ministarstvo osigurava novac za asistente temeljem projekata civilnih udruga ili osnivača.

Broj projekata je ograničen, a za asistente u “Vinku Beku” javila se udruga Zamisli. Nisu prihvatili njihov projekt jer je, tvrdili su iz ministarstva, dokumentacija bila nepotpuna. Nedostajala je medicinska dokumentacija korisnika za koju, tvrde iz udruge, nigdje nije stajalo da je nužna.

Iz udruge su rekli da su priložili sve ono što se od njih tražilo, a doznavši da im treba i medicinska dokumentacija zamolili su da je naknadno dostave. No komisija ih je odbila te su jednostavno odlučili da traženi projekt ne udovoljava kriterijima natječaja.

Time su djeca kojima je pomoć asistenata nužno potrebna ostala bez njih. Ravnateljica i roditelji upozorili su kako je riječ o djeci s teškim oštećenjima te im asistenti pomažu tijekom nastave ne samo u učenju, nego i u odlascima na toalet, prilikom objeda, tijekom školskih izleta i terenske nastave te svih drugih aktivnosti koje bi im bez asistenata bile bitno smanjene ili bi ih teže obavljali.

Uz to, smješteni su u zgradi koja nije primjerena njihovim potrebama. Iako su iz ministarstva ustvrdili da problem više nije u njihovoj nadležnosti, ipak su se predomislili.

- Broj asistenata je manji nego lani, ali zadovoljni smo jer tri asistenta zadovoljavaju naše sadašnje potrebe - rekla je ravnateljica Rotim.

- U ime svih roditelja mogu reći da smo jako sretni i da konačno možemo odahnuti. Prostor škole nije primjeren za djecu, no uz pomoć asistenata sve će im ipak biti lakše. Naša djeca sad mogu napredovati i raditi bez da strahujemo za njihovu sigurnost i osnovne potrebe. No jako me žalosti činjenica da se problem riješio tek pod pritiskom medija - zaključila je Tatjana Babijaš (53) iz Zagreba, predstavnica roditelja i majka slijepe djevojke Anite (20), koja ima autizam i intelektualne teškoće.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.