To je to što me zanima!

Slijepac sa 'šestim čulom' izbjegava prepreke na putu

Muškarac je pretrpio više moždanih udara i ostao potpuno slijep, zaobilazi prepreke na putu koristeći samo svoj "osjećaj" gdje leži opasnost
Vidi originalni članak

Nevjerojatni podvig primjer je "slijepog vida", mogućnosti nekih slijepaca da osjete ono što ne vide. Znanstvenici su već znali da muškarac, poznat samo po inicijalima T. N., reagira na izraze lica, koje zapravo ne vidi. Snimke mozga pokazale su da prepoznaje emocije uključujući strah, ljutnju i sreću kod ljudi. Inače mu štap pomaže i upozorava ga na prepreke na putu. Da bi testirali raspon njegove sljepoće, znanstvenici su napravili stazu s preprekama od kutija, stolica i raznih predmeta koje su poslagali nasumce po hodniku. T. N. ne samo da je uspješno manevrirao među predmetima, nego nije udario niti u jedan od njih.
- Čak i bez mogućnosti vida, ovo istraživanje nam pokazuje što su sve ljudi u stanju napraviti - rekla je profesorica Beatrice de Gelder, sa sveučilišta u Tilburgu, Nizozemska. Stručnjaci vjeruju da slijepci razviju podsvjesne sposobnosti prepoznavanja stvari koje ne vidimo. Iako oči ne vide, nešto u mozgu može reagirati na ono što vide na podsvjesnoj razini. Otkriće je objavljeno u magazinu Current Biology.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • beskoristan 23.12.2008.

    ah admine baš si duhovit....

  • beskoristan 23.12.2008.

    @trešnja,sorry,al moram ti reci da ne podnosim komentare poput tvojeg...

  • trešnja 23.12.2008.

    Sve u životu ima veze s Bogom, a u svrhu duhovnog razvoja pojedinca.Ako to nismo spoznali onda mi hodamo slijepi pored zdravih očiju kroz život.

Komentiraj...
Vidi sve komentare