To je to što me zanima!

Slovenija je na prijevremenim izborima: Cerar veliki favorit

Prema posljednjoj predizbornoj prognozi koju je u subotu objavila agencija Episcenter, najviše šanse za pobjedu ima Stranka Mire Cerara (SMC)
Vidi originalni članak

Slovenci u nedjelju na prijevremenim parlamentarnim izborima biraju novo vodstvo. U sedam sati ujutro otvoreno je tri tisuće birališta, te će Slovenci do 19 sati imati priliku izabrati  90 zastupnika u Državnom zboru (parlamentu), 88 na općim listama i dva u izbornim jedinicama za pripadnike mađarske i talijanske manjine. Stranka koja osvoji najviše mandata prva će imati priliku sastaviti koalicijsku vladu.

Inače, to su sedmi parlamentarni izbori u samostalnoj Sloveniji, ali i, što je zanimljivije, već drugi prijevremeni u posljednje tri godine.

Prema posljednjoj predizbornoj prognozi koju je u subotu objavila agencija Episcenter, najviše šanse za pobjedu ima Stranka Mire Cerara (SMC), za koju bi moglo glasovati 33,4 posto birača.

Na drugom je mjestu Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše s 21,3 posto glasova. Janša je već nekoliko tjedana u zatvoru, osuđen na dvogodišnju kaznu zbog korupcijske afere Patria. Janšino biračko tijelo u desnom centru je čvrsto pa mu potporu ne smanjuje ni zatvorska kazna.

Na trećem je mjestu Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) Karla Erjavca s 10,3 posto glasova. To bi, ako se ostvari, bio najveći uspjeh te stranke u povijesti. 

Idi na 24sata

Komentari 17

  • SA-SU 13.07.2014.

    Privremeni rezultati: SMC 41,97% (Cerar), SDS 19,90% (Janša), SD 7,92%, DeSUS 7,23% (Erjavec), ZAVEZNIŠTVO Alenke Bratušek 5,30%, NS 4,94%

  • tomy1511 13.07.2014.

    Evo primjer koliko su Slovenci napredniji od nas, u tri godine dva puta izbori. Ako se oni koji su izabrani ne pokažu dostojnima da vode državu dabome da ih treba prijevremena smjeniti, čemu čekati regularne izbore. Evo kod nas SDP na vlasti i ništa nije napravio, a mi svi šutimo, a čemu i zašto čekati da se još potone, ili što? Naravno da im ni kolege iz HDZ koji je lako mogao požuriti prijevremene izbore no nisu iz jednostavna razloga što ni oni nemaju nikakve ideje ili pameti za poduzeti nešto nego samo čekaju svoj red za grabež, a narod i naciju ko hebe. Slovenci će pokušati evo sa trećom opcijom, što nebi nama bilo pametno isto što tako jer od ove dvije opcije dosad nismo dobili ništa, a uzeli su nam sve.

  • ZoranPribanić 13.07.2014.

    mala drzava , a uređena, hrvatska za njima zaostaje barem jedno 50 godina, nazalost

Komentiraj...
Vidi sve komentare