To je to što me zanima!

Slovenija joj je odobrila prekid trudnoće no pričekat će na odluku komisije u Hrvatskoj...

Čavajdu su pozvali na dodatne pretrage u KBC Zagreb odnosno na novu magnetnu rezonancu. Njezina odvjetnica Vanja Jurić ne zna kada bi mogla stići odluka drugostupanjske komisije....
Vidi originalni članak

Mirela Čavajda još čeka odluku drugostupanjske komisije KBC-a Zagreb, a u utorak su je pozvali na dodatne pretrage, odnosno na novu magnetnu rezonancu, kojoj se i odazvala, rekla je njezina odvjetnica Vanja Jurić. I dok Čavajda čeka odluku u Hrvatskoj, stigla je vijest iz Slovenije kako je tamošnja komisija odobrila prekid trudnoće.

- Mirela će čekati odluku hrvatske komisije i nakon toga odlučiti što i kako dalje. Kad će ta odluka biti, ne znamo - rekla je Jurić.

Neslužbeno se moglo čuti kako bi se komisija trebala sastati u srijedu. Podsjetimo, Čavajdi je u šestome mjesecu trudnoće rečeno da nosi dijete s malignim tumorom na mozgu. Na redovitom ginekološkom pregledu ustanovljeno je kako je mogućnost da dijete preživi mala, a i da će, ako bude rođeno, imati tjelesna, odnosno mentalna oštećenja. Mirela tvrdi kako joj nakon dijagnoze nekoliko liječnika u više bolnica uopće nije reklo da ima pravo na Komisiju, koja u takvim slučajevima može donijeti odluku o prekidu trudnoće, kao i da su joj govorili da je prekid trudnoće u njezinu slučaju nezakonit, a neki su je uputili da "to obavi u Sloveniji". Prethodno je sedmeročlana komisija KBC-a Zagreb, čije je postupanje naložio ministar zdravstva Vili Beroš, donijela mišljenje da se teško malformirani plod može liječiti pa je time neopravdan prekid trudnoće. U četiri zagrebačke bolnice poslana je inspekcija koja treba utvrditi jesu li u ovom slučaju postupile po zakonu.

- Kao ministar borim se za prava bolesnika u okviru zakona i struke. Svaki građanin zaslužuje kvalitetnu zdravstvenu skrb, a neodgovarajući potezi moraju biti sankcionirani. Očekujem od zdravstvene inspekcije da žurno utvrdi činjenice, a od struke da odredi daljnje postupanje - poručio je Beroš.

Slučaj Čavajda izazvao je val reakcija. Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović izjavio je kako Sabor nije izvršio obvezu prema rješenju suda iz 2017. godine, kojim se Vladi dao rok od dvije godine da donese novi zakon te ih poziva da se to učini. Premijer nema namjeru mijenjati zakon, a o slučaju Čavajda kaže da to "nije političko, nego zdravstveno pitanje na koje treba odgovarati struka". Udruga Roda - Roditelji u akciji u četvrtak u Zagrebu organizira prosvjed u znak solidarnosti s Čavajdom i svim ženama kojima je uskraćen zakonski zajamčeni prekid trudnoće, a u Saboru će biti rasprava o SDP-ovu prijedlogu Zakona o pobačaju. 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • kormilar 10.05.2022.

    Žalosno je da susjedna članica EU Slovenija može, a Hrvatska koja je to isto, ne može! Može nas biti stid!

Komentiraj...
Vidi sve komentare