To je to što me zanima!

U mlijeku pronašli aflatoksin: Zbog kukuruza iz Hrvatske?

Ministarstvo poljoprivrede još nije komentiralo slučaj jer nije dobilo službenu obavijest iz Slovenije. Dodaju, ostaje otvoreno pitanje podrijetla uvezenog kukuruza
Vidi originalni članak

Slovenski mediji objavili su u petak kako su u mlijeku na farmi na sjeverozapadu zemlje otkrivene količine aflatoksina koje četiri puta prelaze dopuštene vrijednosti

Hrana od kukuruza, koji je uzročnik pojave aflatoksina, kupili su u zadruzi koja je kukuruz nabavila u Hrvatskoj. Direktorica slovenske veterinarske uprave Vida Čadonič Špelič objasnila je kako kukuruz nije testiran jer je Hrvatska članica EU, piše Jutarnji list

Već početkom tjedna u šest mljekomata u Ljubljani i okolici pronašli su aflatoksin. Također se otkrilo da je krivac hrvatski kukuruz. Aflatoksin, koji je kancerogen i može djelovati na oštećenja jetra ako se konzumira u većim količinama. 

Ministarstvo poljoprivrede nije dobilo obavijest

Ministarstvo poljoprivrede zasad nije komentiralo slučaj  jer još uvijek nije dobilo službenu obavijest slovenskih institucija. Navode kako ostaje otvoreno pitanje samog podrijetla uvezenog kukuruza. 

- Bitno je naglasiti da ne treba isključiti i mogućnost da je, osim kukuruza, možda i neka druga sirovina-koja je sastavni dio stočne hrane, imala povećanu razinu aflatoksina. Uz sve ovo važno je i pitanje da li je  kukuruz nakon uvoza bio adekvatno skladišten i čuvan kod proizvođača stočne hrane - navodi se u priopćenju Ministarstva.

Preventivne mjere

Iz Ministarstva poljoprivrede navode da sustavno provode preventivne mjere usmjerene na suzbijanje moguće pojave prisutnosti aflatoksina u mlijeku, stočnoj hrani i kukuruzu. U Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji ustrojena je i redovito se ažurira, elektronska baza podataka s informacijama o analizama krmiva i mlijeka, koja je dostupna svima koji su uključeni u prevenciju pojave prisutnosti aflatoksina u mlijeku.

-  Mlijeko na tržištu je pod stalnom kontrolom svih nadležnih inspekcija i potpuno je sigurno - poručili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Tijekom posljednjih mjeseci održano je pet sastanaka sa svim inspekcijama uključenima u nadzor na kojima je utvrđeno da se pojačana kontrola provodi još od jeseni, kada su započele kontrole kukuruza već na poljima, kontrole kukuruza u skladištima, stočne hrane, te mlijeku prije isporuke mljekarama kao i na samom tržištu.  

Provedeno uzorkovanje kukuruza

Od strane proizvođača kontrolira se svaka cisterna mlijeka prije ulaska u mljekaru. Poljoprivredna inspekcija je provela uzrokovanje kukuruza na polju kod 30 poljoprivrednih proizvođača te je samo u jednom uzorku bila utvrđena povećana razina mikotoksina koja nije bila zadovoljavajuća za ljudsku prehranu, ali je bila prihvatljiva  za stočnu hranu. 

- Zaključeno je da je bilo sporadičnih pojava prisutnosti povišene razine aflatoksina, pri čemu se kada je riječ o kukuruzu radilo o neadekvatnom skladištenju, dok je nekolicina proizvođača mlijeka kratkotrajno bila isključena iz otkupa dok nisu promijenili hranu - priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.


Idi na 24sata

Komentari 74

  • cvergl 01.02.2014.

    da da i zbog sira i žutih mrava. sve je hrvatska kriva

  • Prva Proleterska 01.02.2014.

    Ovo je EU problem i inspekcija koja brine za zdravu hranu svih podjednako , jer sve državne rade po propisima EU , koja su navedena u poglavju poljoprivrede sporazuma o pridruživanju a ne problem SLO i HR. Kako vas je lako nagovoriti na amonizitet drugih, čudo jedno ! Imam utisak , da su neki ovdje ubjeđeni , da ako dođe do puštanja Krškoga , radiacija neće doći u HR , jer će ji valda carinici stopirati i zabraniti prelazak naše svete državne granice.

  • Lijepo vrijeme 01.02.2014.

    Samo dragi Bog zna što je istina vezano uz ovaj slučaj ali i u drugim slučajevima! Profit i samo profit i opet profit je u duhu mentaliteta ovoga svijeta!

Komentiraj...
Vidi sve komentare