To je to što me zanima!

Slučajno otkrili brod koji je prije 120 godina misteriozno nestao: 'Posada uopće nije imala šanse'

Oko 40-ero djece izgubilo je roditelje u ovoj olupini i nadam se da će ovo otkriće zatvoriti poglavlja obitelji i prijatelja jer su konačno saznali gdje je završio brod i detalje oko tragedije, rekla je ministrica Sharpe
Vidi originalni članak

Misterij star 120 godina, o brodu koji je netragom nestao uz obalu Australije, napokon je riješen i to zahvaljujući istraživačima podmorja koji su srećom naletjeli na njega, piše New York Post. Brod SS Nemesis prevozio je ugljen u Melbourne u srpnju 1904. kada ga je zahvatila snažna oluja kod Novog Južnog Walesa. Nestao je sa svoja 32 člana posade.

LIKVIDIRAO GA S MOTORA U pucnjavi u Crnoj Gori ubijen pripadnik škaljarskog klana: Policija već privela napadača?

U tjednima nakon oluje, tijela članova posade i fragmente brodske olupine more je izbacilo na obalu plaže Cronulla oko 45 kilometara južno od Sydneya.

Nestanak je podigao veliku medijsku prašinu i privukao zanimanje javnosti, ali olupina 73 metara dugog broda nikada nije pronađena. To je postao pravi misterij... 

Subsea Professional Marine Services, tvrtka za istraživanja koja je 2022. godine pretraživala oceansko dno kod obale Sydneya u potrazi za izgubljenim teretom, slučajno je naišla na nestalu olupinu broda.

Olupinu su pronašli oko 25 kilometara od obale ispod gotovo 160 metara vode. 

Dužnosnici su odmah posumnjali da je pronađeni potopljeni brod - SS Nemesis, ali su morali preko fotografija potvrdili karakteristične značajke olupine usklađene s povijesnim fotografijama i skicama teretnjaka za ugljen.

SPAVAJU U KONTEJNERIMA Novi kamp za migrante otvoren u Krnjaku: 'Nitko od njih ne želi pobjeći, nemaju razloga...'

Fotografije su pokazale da je željezna olupina broda stajala na pijesku te da su njegov pramac i krma znatno oštećeni. Otkriće je pokazalo da je brod potonuo jer mu se motor preopteretio zbog oluje.

Stručnjaci vjeruju da je SS Nemesis počeo tonuti toliko brzo, nakon što ga je udario veliki val, da posada nije imala vremena rasporediti čamce za spašavanje.

Dužnosnici su nazvali obitelji koje su na brodu izgubile pretke. 

- Oko 40-ero djece izgubilo je roditelje u ovoj olupini i nadam se da će ovo otkriće zatvoriti poglavlja obitelji i prijatelja jer su konačno saznali gdje je završio brod i detalje oko tragedije - rekla je ministrica okoliša i baštine, Penny Sharpe.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 7

  • liliZG2.0 28.02.2024.

    usora1, centarfor9.... a kaj vi znate , tam se bolje živi pa su svi metuzalemi;)

  • Usora1 28.02.2024.

    čujem da su organizirali i komemoraciju, pozvali svu djecu preminulih koja su stara 120+ godina pa tko dodje dodje.

  • centarfor9 28.02.2024.

    Obavijestiti će djecu čiji su roditelji nestali prije 120 godina. To su djeca koja danas imaju barem 130 godina

Komentiraj...
Vidi sve komentare