To je to što me zanima!

Smije li Zagreb naplatiti kazne svim stanarima zbog tuđeg otpada? Evo što kažu stručnjaci

Prof. Mato Palić i odvjetnik Branko Šerić kažu da je to protuustavno - kažnjen može biti samo onaj stanar kojem je dokazana krivnja. Prof. Sanja Barić kaže da pravilo ima zakonsku podlogu, a ustavnost je drugo
Vidi originalni članak

Zagreb je krenuo s novim modelom odvoza otpada i njegove naplate građanima - miješani komunalni otpad smije se odlagati samo u recikliranim plavim vrećicama različitog volumena i cijene, dok će svi plaćati jednaku fiksnu naknadu - 45 kuna mjesečno, odnosno 90 kuna ako je riječ o pravnim osobama. Što manje otpada baci u vrećicu, a više ga sortira i odvoji, kućanstvo će imati manji trošak za plave vrećice, i obrnuto. Tko nepropisno odloži otpad, kaznit će ga se s najviše 500 kuna - ako ga ulove. Ako se počinitelja ne otkrije, kaznu će dobiti svi stanari u zgradi.

Ovaj sadržaj dostupan je samo 24sata PLUS+ korisnicima na portalu

Neometano uživanje u 24sata sadržaju i brojne pogodnosti dostupne su na originalnom članku.
Idi na 24sata

Komentari 2

  • Barba iz Amerike 04.10.2022.

    ZAšto samo poduzeće Drava International "otkupljuje" plastične PET boce po nerealno niskim cijenama. Proizvođači PET ambalaže žele reciklirati PET boce i daju puno bolju cijenu, a onemogućen im je otkup jer "nisu registrirani". Očigledno Drava i netko u ministarstvu imaju deal!!!

  • Barba iz Amerike 04.10.2022.

    Grad traži od građana razvrstavanje otpada. OK nije sporno. Grad prodaje razvrstani otpad (plastiku, papir itd) i na tome ostvaruje prihod. Nije u redu od građana tražiti da ulažu kaveze pod ključem za smještaj kontejnera ili videonadzor jer razvrstavanjem grad ostvaruje prihode, a ne građani. Neka grad ulaže u infrastrukturu razdvajanja kad već od toga ima prihode.

Komentiraj...
Vidi sve komentare