To je to što me zanima!

Video: Snijeg demolirao krov na Citroenu, tko je odgovoran?

Gomila snijega pala je na parkirani automobil u Zagrebu i potpuno mu udubila krov. Nakon najava o zatopljenju, ovakvog padanja snijega i leda s krovova bit će sve više
Vidi originalni članak

Kamera na avionu na daljinsko upravljanje snimila je opasan trenutak kada je težak snijeg s krova zgrade u širem centru Zagreba pao na automobil i potpuno ga smrskao. 

Gomila snijega sručila se na parkirani Citroen te udubila krov koji je i pukao. Autori snimke tvrde kako je na vozilo pao dijelom smrznuti snijeg, a snimku su objavili na YouTubeu. 

Prolaznici i vlasnici automobila s pravom mogu biti zabrinuti, naročito zbog prognoza koje za nedjelju najavljuju osjetno zatopljenje i neuobičajeno visoke temperature. 

Zbog brzog  topljenja snijega, padovi s krova bit će redovna pojava. 

Kako namiriti štetu?

Ekstremni vremenski uvjeti za sobom ostavljaju oštećene automobile, ljude polomljenih udova, vlakove koji ne voze i slično. Tko će platiti štetu, pitaju se građani.

Štetu zbog snijega možete naplatiti. Ako vam je vozilo uništio snijeg i led s nečijeg krova, vlasnik kuće ili suvlasnici zgrade dužni su platiti štetu. U slučaju da vam grana ili drvo padnu na automobil, odštetu možete tražiti od gradskih službi koje su odgovorne za održavanje zelenih površina. Ako imate kasko osiguranje, pojednostavit ćete i ubrzati proceduru dolaska do novca. Osiguranje će vam platiti štetu, a taj novac će poslije tražiti od onoga tko je odgovoran. Nemate li kasko, najprije pokušajte dogovorom tražiti podmirenje štete na automobilu ili, u krajnjem slučaju, novac tražite sudskim putem.

Kazne za neočišćene krovove

Prema zakonu o komunalnom redu, dužnost je stanara i vlasnika objekata da očiste snijeg s krovova jer u suprotnom ugrožavaju ljude i imovinu. Kazne za nemar iznose od 1.000 do 2.000 kuna, a krajnja cijena može biti i mnogo veća. 

Idi na 24sata

Komentari 169

  • Šarlota 19.01.2013.

    Zaboravite naplatu štete jer osiguravajuća društva je ne pokrivaju. Ako nije proglašena elementarna nepogoda, a nije, jer je nije ni bilo pošto je snjeg redovna pojava, nastalu štetu ćete namiriti iz svog džepa.

  • vukodlak_2 18.01.2013.

    volite kada snjeg pada a kada ga treba cistiti onda kukate...

  • mlinka0709 18.01.2013.

    Lagan Odgovor, radim u Osiguranju pa ta pitanja svaki dan cujem. Odgovoran je vlasnik Objekta, ako nemoze sam ima da organisira odklon snijega putem firme ili Vatrogasaca.

Komentiraj...
Vidi sve komentare