To je to što me zanima!

Sofiji je tek 101. godina, voli čitati 24sata i prati nogomet

Sofija Šubašić iz Splita nam kaže da je recept za dug život što manje živciranja, svađanja, puno putovanja, šetanja i plivanja. Sretna je što je zdrava
Vidi originalni članak

Vremešna dama Sofija Šubašić rođena je davne 1921. godine na otoku Ugljanu, u mjestu Muline, ali tamo se nije dugo zadržala. Cijeli je život provela u Splitu, a zadnje četiri godine živi u Zadru u Domu za starije osobe. Sto i prva joj je godina tek. Potpuno prisebna, zna sve vijesti i najstarija je pretplatnica 24sata.

POGLEDAJTE VIDEO Sofija (101) najstarija je pretplatnica 24sata

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Svako jutro budim se oko šest sati, doručkujem i oko deset pročitam novine. Od prve do zadnje stranice, meni je to lako, jer sam cijeli život jako puno čitala - govori nam Sofija.

Donedavno je rješavala i križaljke, no godine čine svoje pa je ipak od tog hobija odustala.

No Sofija nije odustala od života. Prije četrdeset godina, točno koliko je bila i u braku sa svojim Vladom, ostala je udovica. Iako je udvarača bilo puno, nije se htjela preudavati jer je Vlado bio i ostao ljubav njezina života.

- Vlado je bio inženjer, ja domaćica. Imam kćer, dva unuka i praunuke. Svi imaju mozak inženjera i na njih sam silno ponosna - kaže nam i otkriva da je jedan unuk radio kod Rimca, za kojeg zna tko je jer čita novine.

Doživjeti stotu čini se kao veliki pothvat. No Sofija o godinama ne razmišlja, čudi se samo kako je vrijeme tako brzo proletjelo. Nije se ni okrenula, a nedavno je proslavila 101. rođendan.

- Recept je jednostavan. Ne treba se previše sekirati, posebno ne svađati. Kad bih se porječkala s mužem, uzela bih ključeve i otišla kod susjede na kavu. Kad bih se smirila vratila bih se doma. Danas se svi nešto rastavljaju, ali ipak treba malo i pričekati s drastičnim mjerama - govori nam. Osim što je voljela putovati, Sofija je do prije pet godina svakodnevno plivala s trinaest godina mlađom sestrom.

- Doktorima nikad nisam išla, jedino sam operirala žuč i prije desetak godina dobila dijabetes. Bila sam aktivna, neumorna, prehodala cijeli Marjan, a sad jedva stojim na nogama. Nikad se nisam bavila sportom, ali sam gledala nogomet. Iako sam najviše voljela doba kad su igrali Vukas i Beara, još navijam za Hajduk. Ali kad bolje promislim kako treba živjeti, rekla bih samo plivati i što više šetati - otkriva Sofija, koja jedva čeka dan da može u šetnje.

Sretna je da je još zdravlje služi i da nikom nije na teret. Kako doznajemo, omiljena je među svima u domu i s njom nema nikakvih problema.

I to je Sofiji naravno drago sve čuti i sve znati. Ima posebnu vrstu mudrosti, baš onakvu kakvu imaju starije osobe. Diplomatski nastupa prema svemu i živi je dokaz da optimizam i vježbanje mozga čitanjem itekako produljuju život. Neuništivoj dami čak ni korona ništa nije mogla. Naime, među rijetkima u Domu, nju uopće nije dotakla, čak ni pozitivnim nalazom. Za to nema objašnjenja osim da se Sofija jednostavno ne da.

Uvijek svoja i uvijek pozitivna i u rozom

Završila je gimnaziju i velika joj je želja bila studij matematike.U daljnjem školovanju spriječio ju je rat. Radila je i živjela kako je htjela, uvijek izbjegavajući negativu. I crnu boju. Najomiljenija boja joj je roza, a ormar joj je prepun odjeće svijetlih boja.

Sretna je što je zdrava

Doktorima nikad nisam išla. Jedino sam operirala žuč i prije desetak godina dobila dijabetes.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Cipelcug 11.02.2022.

    Dajte gospođi besplatno dostavljajte 24 sata na čitanje!

  • Tko laže taj i krade 11.02.2022.

    Malo njih dočeka ovakve godine i u luksuzu sa zdravljem ! Naime sa načinom života koji većina vodi u Hrvatskoj svakodnevnici pogotovo u nerviranju vjerujem da će za koju godinu statistika pokazati porazne rezultate dobne starosti Hrvata !

  • horseking 11.02.2022.

    Ako je rođena 1921. onda joj je 102. godina. Znači da ima 101 godinu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare