To je to što me zanima!

Šok u Danskoj: Gori povijesna zgrada burze, ljudi su istrčali. Spašavaju se umjetnička djela

Za sada nema ozlijeđenih, svi koji su bili unutra, izašli su na vrijeme i spasili neka od povijesnih umjetničkih djela. Za sada nije poznat točan uzrok izbijanja požara...
Vidi originalni članak

Povijesna zgrada burze u Kopenhagenu gori, a njezin kultni toranj uništen je u požaru koji je izbio tijekom obnove, piše Daily Mail. Lokalni mediji izvijestili su o 'velikom prasku' prije nego što se srušio toranj u glavnom gradu Danske. Zgrada 'Børsen' datira iz 1625. godine. Na terenu je mnoštvo policije i vatrogasaca. Okolne ulice su zatvorene, a građane su upozorili da izbjegavaju centar grada dok vlasti očajnički pokušavaju ugasiti požar.

KAŽNJAVANJE Policija prošle godine oduzela prekršiteljima čak 1148 vozila

Mnoštvo se okupilo u nevjerici kako bi gledali kako iz zgrade suklja dim. 

Jakob Engel-Schmidt, danski ministar kulture, rekao je da je 400 godina kulturnog naslijeđa izgorjelo u plamenu. Video s mjesta događaja pokazao je kako se vatrogasci bore za spašavanje povijesnih slika iz zgrade. 

'Užasno je. Bila je to jedna od najljepših građevina u gradu. Prolazim ovuda svaki dan. To je Notre Dame iznova', rekao je jedan prolaznik državnoj televiziji DR. Službe za hitne slučajeve priopćile su da su se mobilizirale u velikom broju.

Brian Mikkelsen, direktor Dansk Erhverv, danske Gospodarske komore, viđen je kako pomaže u naporima spašavanja umjetničkih djela iz vatre. Peter Hummelgaard, ministar pravosuđa, pohvalio je napore hitnih službi.

Za sada, nema izvješća o ozlijeđenima. Obližnja palača Christiansborg, sada danski parlament, djelomično je evakuirana dok se požar širio. 'Odjednom nam je stigla obavijest da moramo napustiti zgradu', izvijestila je lokalna novina Berlingske malo nakon 8 sati ujutro.

Burza je glavni orijentir u gradu, prepoznatljiva po svom uvijenom 'Dragespiru' (Zmajev toranj) i tri krune na vrhu, koje predstavljaju tri kraljevstva Dansku, Norvešku i Švedsku. Zgrada je bila u fazi obnove kako bi se obnovila njezina izvorna fasada. Tijekom 1800-ih, zgrada je bila prekrivena bakrom, budući da je većina izvorne olovne obloge rashodovana za proizvodnju topovskih kugli tijekom švedske okupacije, 1658.-1659. godine.  Za sada nije poznat točan uzrok izbijanja požara.

 

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Dunning-Krugerov efekt 16.04.2024.

    Džaba ste krečili

  • 12 nezaboravnih minuta Premier lige 16.04.2024.

    Ja ih nikad ne bih pustio u Europu u tolikom broju,ali nikad,ali tko sam ja?

  • nomistakes 16.04.2024.

    Alahu Akbar ponovno jaše

Komentiraj...
Vidi sve komentare