To je to što me zanima!

Šopiću smanjili kaznu na pola i osudili ga na 15 god. zatvora

Elvis Šopić (22) je za ubojstvo taksista Igora Ćustića (30) prvo dobio 30 godina zatvora. Tu je presudu Vrhovni sud ukinuo. Na ponovnom suđenju je dobio 15 god.
Vidi originalni članak

Elvis Šopić (22), ubojica taksista Igora Ćustića (30), u ponovljenom postupku pred Sudskim vijećem Županijskoga suda u Zadru u četvrtak, opet je proglašen krivim, ali mu je kazna prepolovljena. Bude li presuda pravomoćna, robijat će 15 godina. Ranijom presudom koju je ukinuo Vrhovni sud dobio je 30 godina zatvora. Predsjednik Sudskog vijeća Boris Babić obrazlažući smanjenje kazne je rekao kako je riječ o maksimalnoj kazni, koja se može izreći za djelo 'običnoga' ubojstva.  Pojasnio je kako mu nije mogao izreći kaznu za teško ubojstvo, jer je poštujući preporuku Vrhovnoga suda, trebalo dokazati motiv, u čemu tužiteljstvo opet nije uspjelo. Osim toga, rekao je sudac Babić, kako u činjeničnom opisu nigdje nema činjenica koje bi upućivale da je riječ o ubojstvu na krajnje podmukao način. Iako je tužiteljstvo pokušalo dokazati da je Šopić od početka namjeravao ubiti taksista zbog novca, sudsko vijeće za takve tvrdnje nije pronašlo elemenata. Sud nije uvažio ni jednu olakotnu okolnost, ali je na umu imao više otegotnih. 

- Sud je u prvom redu imao u vidu bešćutnost, bestijalnost, ogromnu kriminalnu volju i upornost pri počinjenju djela, paleći vozilo i oštećenoga, kako bi prikrio tragove ubojstva i izbjegao kaznenu odgovornost - rekao je sudac Babić. 

Obitelj: Ovo je tužno 

Obitelj ubijenoga Igora Ćustić nije mogla skrivati suze i razočarenje smanjenjem kazne. 

- Tužno i žalosno. Skandalozno. Sramotna odluka, jer nije riječ o običnom ubojstvu. To je stravičan zločin, da ubije čovjeka na onakav način na njegovu radnom mjestu.  Naša obitelj već tri godine proživljava noćne more, da bi on danas dobio 15 godina - kroz suze rekli su Igorova sestra Marijana Vrkić  i otac Pilip. 

Rekli su da će ići do kraja, sve dok ubojica njihova Igora ne dobije zasluženu kaznu. Zgrožen presudom bio je i odvjetnik obitelji, Milan Petričić, koji je novinarima izjavio kako je problem u istrazi. 

- Županijski sud bio je toliko ozbiljan da istragu uopće nije proveo, a danas taj isti sud proziva tužitelja da je on nešto zeznuo. Vjerojatno ćemo u trećem suđenju imati konkretniju poziciju i bavljenje dokazima i motivom – rekao je Petričić. 

Elvis Šopić taksistu Ćustića ubio je pola sata iza ponoći na seoskom puteljku u Korlatu, 30. siječnja 2008., te potom zapalio auto i vozača. 

Idi na 24sata

Komentari 11

  • nefer 10.12.2010.

    koja logika, nema motiva (ubojstvo iz cefa) pa je kazna prepolovljena ??

  • andraš 09.12.2010.

    Eto gdje odlaze naše pare!!! Pojedincima sude po 5 puta! Treba taj sud svaki put financirat! Daj mu jednu kaznu i ćao!

  • LowRider 09.12.2010.

    Haag 2

Komentiraj...
Vidi sve komentare