To je to što me zanima!

Svjedok: Agenti SIS-a ispitivali su zatvorenike u Kerestincu

Bivši stražar zatvora za ratne zarobljenike koji je isprva bio u zagrebačkoj Gajevoj, a potom u Kerestincu, rekao je da na ispitivanjima nikada nije bio zapovjednik Klarić
Vidi originalni članak

Zarobljene srpske civile i vojnike dolazili su "ispitivati" agenti SIS-a, a ne bivši zapovjednik Stjepan Klarić kojemu se s četvoricom hrvatskih vojnika sudi za ratni zločin, svjedočio je Mladen Spahija, bivši stražar zatvora za ratne zarobljenike koji je isprva bio u zagrebačkoj Gajevoj, a potom u Kerestincu. 

Spahija je rekao da je zarobljenog srpskog majora, kojega je morao dovesti do prostorije u kojoj su bili agenti, sutradan vidio natečenog vrata. Dodao je i da je jednom morao stražariti ispred "šok sobe" u bolnici Sveti Duh gdje je zatvorenik doveden nakon ispitivanja. 

Nakon što ga je sudac Marijan Garac podsjetio da je u istrazi posvjedočio kako je iz sobe za ispitivanje čuo zapomaganja i jauke te da su zlostavljači "znali gdje tuči, a da se ne vidi" svjedok je rekao: "To su bivši KOS-ovci, samo su se preobukli u SIS". Kazao je i da na ispitivanjima nikada nije bio zapovjednik Klarić, ali da ga je jednom vidio na hodniku pored tzv. crne sobe.

- Tamo sam vodio zarobljenicu iz Sunje. Kada sam je predao na hodniku Klarić je otišao van, a ja sam se vratio na stražarsko mjesto - rekao je Spahija. Prisjetio se da je u tzv. Konačište ratnih zarobljenika u Kerestincu dolazio i Đuro Brodarac, koji je prošle godine umro nakon što je protiv njega pokrenuta istraga zbog ratnog zločina.

- Ne znam je li došao gledati zarobljenike ili na fiš koji smo često kuhali - rekao je Spahija. 

Obrana tvrdnjom da su zarobljenike zlostavljali agenti SIS-a od početka postupka želi pobiti optužnicu koja Klarića i ostale tereti za najstrašnija psihička i fizička zlostavljanja pripadnika neprijateljske vojske, ali i srpskih civila uhićenih uglavnom u okolici Zagreba i Siska. Josip Perković, bivši načelnik SIS-a, jučer je rekao da Kerestinac nije bio pod nadležnošću njegove službe, već Vojne policije te da agenti SIS-a nisu mogli ispitivati zarobljenike.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • PapaŠtrumpf 26.05.2012.

    Bila udba onda sis, his, uns, suzup, soa, poa....a sve isti k..... ! Prodaš se za državnu plaću nisi svjestan da glumiš budalu pijuna onda ili uspiješ do Premijera ili previše znaš pa "slučajno" doživiš prometnu nesreću.

  • zeleni zub_1 26.05.2012.

    baš me zanima ako budu osuđeni kolike će biti kazne.za naše izgleda nema abolicije ko za kokardaše.strašno.sramotno.zato ponavljam hrvatski vojnik nije zločinac.sudimo prije svim agresorima,a ne našim herojima.

  • krabat 25.05.2012.

    Boze,pa zar je ovaj udbas jos ziv?Njemu stvarno sve treba vjerovati kao i Manolicu.Ovaj bi prodao i majku svoju da spasi vlastitu kozurinu.Tragicno je ako su ljudi bili muceni. Iako su Srbi cinli neslucena zvjerstva nad Hrvatima i nesrbima,pa i na Srbima koji su se suprotstavljali sanu cetnickoj doktrini,stoga se nikako nije smijelo niti pribliziti njihovom nivou.Ovaj udbas kao nista nezna,a infiltrirao se u vlast kako bi cinio ono sto je naucio kod dragog nam druga tita.Tragicno je sto zbog dijela ovakvih odgovaraju casni ljudi.

Komentiraj...
Vidi sve komentare