To je to što me zanima!

Španjolska: Više od 500 umrlih zbog jako visokih temperatura

Španjolska je u srijedu osudila "više od 500" smrtnih slučajeva povezanih s toplinskim valom koji je upravo zahvatio zapadnu Europu, prouzročivši razorne požare i podižući temperature na rekordne razine
Vidi originalni članak

"Klimatska kriza je realnost i klimatske promjene ubijaju", rekao je premijer Pedro Sanchez tijekom posjete Aragonu, pokrajine na sjeveroistoku zemlje u kojoj su požari opustošili desetke tisuća hektara zemljišta.

Iznimno visoke temperature u posljednjih 10 dana, kazao je Sanchez, izazvale su smrt "više od 500 ljudi". Premijer se pozvao na procjene porasta mortaliteta Instituta za javno zdravstvo.

Vijesti U Britaniji 13 žrtava toplinskoj vala: Htjeli su se rashladiti

Prema podacima španjolskog meteorološkog zavoda, ovaj toplotni val bi mogao biti najintenzivniji val zabilježen ikad i jedan od tri najdulja toplotna vala.

Visoke temperature su uzrok i brojnih požara u Francuskoj, a dva su velika požara u jugozapadnom departmanu uz Atlantski ocean uništila 20.600 hektara šume.

No, čini se da plamene stihije u Francuskoj gube na snazi te su vatrogasci optimističniji. Zbog požara je iz tog područja do sada evakuirano 36.700 ljudi.

I u Sloveniji je u srijedu, u blizini granice s Italijom, angažirano nekoliko stotina vatrogasaca koji gase požar zbog kojeg je evakuirano nekoliko sela.

EUROPA U PLAMENU Toplinski val na Zapadu Europe ubio preko 1.000 ljudi: Požari u Grčkoj, Španjolskoj i Portugalu

Ovaj toplinski val oborio je u utorak nekoliko rekorda u Europi. Tako je u Ujedinjenom Kraljevstvu živa dosegla dosad neviđenu razinu od 40,3°C u Coningsbyju, selu na sjeveroistoku Engleske, u Škotskoj je također oboren apsolutni rekord s 34,8°C, dok je u Francuskoj lokalno zabilježeno više od 60 toplinskih rekorda.

U srijedu je i Danska oborila rekord i zabilježila najvišu temperaturu u mjesecu srpnju s 35,6 stupnjeva dok toplinski val sada zahvaća Skandinaviju.

'ABNORMALNE TEMPERATURE' Španjolska i Portugal bore se sa šumskim požarima, vrućine prže južnu Europe: Padat će rekordi

Ovaj drugi toplinski val u jedva mjesec dana koji je proteklih dana pogodio zapadnu Europu, od Portugala do Ujedinjenog Kraljevstva, pomeo je mnoge temperaturne rekorde. Ovo umnožavanje toplinskih valova izravna je posljedica klimatske krize, s povećanjem intenziteta, trajanja i učestalosti emisija stakleničkih plinova, ocjenjuju znanstvenici.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • ichbin2 21.07.2022.

    su bili bustani

  • kiko3655 21.07.2022.

    sad kad nas krenunu zatvarati u kuce da nam opet pomognu kao i s koronom 😂😂

  • zvzmir 21.07.2022.

    Čudo pa nije pripisano moroni. Valjda to više nije popularno.

Komentiraj...
Vidi sve komentare