To je to što me zanima!

Spasili Čehinju u sandalama

U trenutku kad smo je pronašli žena je već bila vidno dehidrirana. Išle su dvije ekipe HGSS-a iz Makarske, njih 10-ak i nas četvorica iz Splita te četiri člana posade helikoptera HRZ-a, kaže nam jedan od spašavatelja...
Vidi originalni članak

Prije samo nekoliko dana ministar turizma u Rijeci je dočekao 500 turista, mahom Čeha i Slovaka koji su vlakom stigli u Rijeku. Ne znamo je li i češki bračni par bio među njima, ali Česi su glavni protagonisti ove priče. Točnije, češka državljanka u dobi od 62 godine. Sa suprugom je išla planinariti na Biokovo. Izgubila se pa je pozvala HGSS u pomoć.

- U trenutku kad smo je pronašli žena je već bila vidno dehidrirana. Bila je u blizini vrha Sv. Paškal, zapela je sa sjeverne strane. Nazvala je i rekla nam je da ne vidi more nego autocestu. Išle su dvije ekipe HGSS-a iz Makarske, njih 10-ak i nas četvorica iz Splita te četiri člana posade helikoptera HRZ-a. Tražili smo je pola sata, pa smo se prizemljili. Nazvali smo je ponovno i potvrdila nam je da nas je vidjela. Ponovno smo dignuli helikopter, spustili jednog spašavatelja i sletili nekih 500-metara od njih. Nije bila ozljeđena, ali je bila vidljivo u panici, dehidrirana i umetena od sunca. Ipak je gore stajala od podne do dva. Možda bi i mogla naći nešto malo hlada, ali onda je mi ne bismo uočili – prepričava nam Marin Gojak, jedan od spašavatelja.

Dodaje nam kako ovaj primjer još jednom pokazuje kako mnogi podcjenjuju planinu i nisu dobro opremljeni. - Prvo je pogriješila što je nastavila sama prema vrhu nakon što joj se suprug požalio da ga boli noga i vratio se u u podnožje. Drugo, imala je nekakve sandale, imaju one dobar potplat, ali to su i dalje sandale. Nije imala dovoljno vode. Nije imala ni majicu dugih rukava u rezervi, a da je nismo našli, možda bi pala i noć, a na planini znaju viti neugodne noći – kaže nam Gojak. Dodaje i kako je žena pratila stazu, ali očito je preko ledina odlučila skratiti put do vrha zbog čega se i izgubila.

Idi na 24sata

Komentari 57

  • Vito1 05.07.2020.

    "Istina" je napisala da ima bratića i više nema istinitih komentara. Bavim se planinarenjem pa mi je poznat HGSS. Toliko o laganju i istini. Ako me nećete čitati to je zbog slobode i demokracije izražavanja nametnute od strane znase poltrona.

  • os-lega 04.07.2020.

    Dali je to neko čudo? Ili ih spašavaju na pola Jadranskog mora na madracima ili na planinama u sandalama! Treba uvesti pravilo da pri ulasku u Hrvatsku zaduže 10-tak baklji-bengalki koje su dužni nositi sa sobom 24 sata!!!!!

  • Miške 04.07.2020.

    Sad je jadna" Čikinja iz Praga" kriva što se penje i stenje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare