To je to što me zanima!

Spasili divovsku kornjaču koja je progutala plastičnu vrećicu

Sedmopruga usminjača (Dermochelys coriacea), teška više od 200 kilograma, pronađena je prošlu subotu u teškom stanju na plaži kod Georgetowna (SAD)
Vidi originalni članak

Aktivisti iz Južne Karoline u četvrtak su pustili u ocean golemu morsku kornjaču. 

Sedmopruga usminjača (Dermochelys coriacea), teška više od 200 kilograma, pronađena je prošlu subotu u teškom stanju na plaži kod Georgetowna. Stručnjaci kažu da se nasukala nakon što je progutala plastičnu vrećicu misleći da je meduza. Plastika uzrokuje nakupljanje plina u probavnom traktu zbog čega kornjače plutaju i završavaju na obali. 

Stručnjakinja za divlje životinje, Kelly Thorvalson kazala je kako je trebalo petero ljudi da ovu ugroženu vrstu prenesu u bolnicu za morske kornjače u Charlestonu, prenosi Daily Mail.

Kornjači su odmah dali antibiotike i u roku od nekoliko dana se oporavila i bila spremna za povratak u ocean. Dobila je i ime - Yawkey. 

Može doseći i 800 kg: Godišnje prepliva do 20.000 km

Inače, sedmopruga usminjača je najveća vrsta morske kornjače. Masom od 800 kg i registriranom dužinom leđnog oklopa od 2,7 metara je četvrti po redu najveći reptil nakon tri vrste krokodila. Lako ju je razlikovati od drugih živućih morskih kornjača jer nemaju koštani već tanak kožnati oklop i peraje bez pandži. Jedna je od životinja koje prelaze velike udaljenosti tijekom života. Žive u šest od sedam mora, a u jednoj godini preplivaju preko 20.000 km u potrazi za hranom. Hrane se uglavnom meduzama, algama, rakovima, školjkama i manjim ribama. 

Idi na 24sata

Komentari 18

  • user_388907 16.03.2015.

    Čovječe ogromna je.

  • Bezobrazno zgodna 16.03.2015.

    jbt kolika je

  • Rasplodni bik 15.03.2015.

    Svaka cast.Divna zivotinja koja je mnogo znanja i iskustva skupila tjekom svojeg dugog zivota.

Komentiraj...
Vidi sve komentare