To je to što me zanima!

Spasite nam mamu: Ubit će 'preljubnicu' kamenjem

Iranka Sakineh Mohammadi Ashtiani (43) tvrdi da je preljub priznala pod prisilom. Zakopat će ju do vrata u zemlju i kamenovati dok ne umre
Vidi originalni članak

Amnesty International apelirao je u četvrtak na iransku vladu da zaustavi pogubljenje majke dvoje djece optužene za preljub. Sakineh Mohammadi Ashtiani (43) navodno je bila u vezi s dvojicom muškaraca u svibnju 2006. godine zbog čega je izbičevana s 99 udaraca. Ashtiani je unatoč toj kazni, osuđena na smrt kamenovanjem. Tvrdi da je preljub priznala pod prisilom.
- Molimo vas pomozite da se završi ova noćna mora i da ne postane stvarnost. Pomozite nam spasiti našu majku - zatražili su međunarodnu pomoć i Ashtianijina djeca, kći Farideh (16) i sin Sajad (20). Po iranskom islamskog kodeksu preljub se kažnjava kamenovanjem do smrti i šibanjem, dok je vješanje kazna za ubojstvo i druge zločine poput krijumčarenja droge. Na kamenovanju muškarce zakopaju u zemlju do struka, a žene dublje kako ih kamenjem ne bi gađali u grudi. Muškarcima je ipak lakše se iskopati te ukoliko uspiju pobjeći oslobađa ih se smrtne kazne te pušta na slobodu ili vraća u zatvor, ovisno o kazni. Žene nemaju gotovo nikakve šanse. Iranski aktivisti protive se kamenovanju napominući kako ono nije propisano u Kuranu. Uz Sakineh planiraju objesiti još jednu ženu, navodno političku aktivisticu. Iran ima najvišu stopu smaknuća u svijetu.

Idi na 24sata

Komentari 32

  • šetač 02.07.2010.

    ja malo ne kontam pa ako ima netko da mi objasni riječi Šefka Omerbašića (vezano s ovim slučajem). citat:\"islam je vjera ljubavi, tolerancije i nenasilja\"?

  • stari mudrac 02.07.2010.

    zakon je jasan, i ako se dosljedno provodi to je u redu. možemo raspravljati o humanosti, ali to nema veze sa zakonom. kod nas se ni najbolji ne provode. neke arapske zemlje imaju sakačenje kao kaznu za krađu. pa ti odi krasti, ako ti nije žao ruke.

  • pipa gunja 02.07.2010.

    tko tebe kamenom...ti njega kruhom...

Komentiraj...
Vidi sve komentare