To je to što me zanima!

Speleolozi opet u akciji: Na Cresu su ovaj vikend očistili čak šest kubika smeća iz četiri jame

Speleolozi okupljeni u inicijativi "Čisto podzemlje" već dulje vremena upozoravaju na to da otpad, ponekad i opasni, bačen u spilje uništava životinjski svijet, ali i onečišćuje vodu koja dolazi u naše pipe
Vidi originalni članak

Na otoku Cresu ovaj vikend u spilje se spuštalo 29 volontera iz četiri speleološke udruge. U organizaciji Speleološke udruge "Estavela" iz Kastva sudjelovali su u velikoj akciji čišćenja zagađenih speleoloških jama

Kako ističu, tijekom akcije iz četiri jame izvučeno je otprilike šest kubika otpada iz četiri jame, te još oko 3-4 kubika iz starog boksitnog kopa u mjestu Dragozetići. Sudjelovali su članovi SK "Ozren Lukić", SO "Željezničar" i SO "Velebit" iz Zagreba, te troje Crešana.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Ovako zahtjevnu akciju ne bismo mogli provesti bez podrške i pomoći naših prijatelja iz drugih udruga, ali i Javne ustanove "Priroda" koja nam je omogućila smještaj u Centru za posjetitelje i oporavilištu za bjeloglave supove Beli, te Grada Cresa koji je osigurao postavljanje kontejnera i odvoz i zbrinjavanje otpada - ističu speleolozi.

Više informacija, kao i obrazac za prijavu zagađenih speleoloških objekata, možete pronaći na web stranici Inicijative www.cistopodzemlje.info

Kako kažu, u planu je bilo i čišćenje zagađene "Špilje Spomenik" u blizini mjesta Beli, ali je špilja već bila očišćena. Pokupili su tek dvije - tri vrećice čipsa koje su preostale.


 
- Dublje na Tramuntani, u smjeru sela Ivanje očistili smo tri jame uz makadamske puteve. Iz jame "Niska" koja ima dubinu od samo 5 metara, uspjeli smo izvući kubik otpada koji su većinski činili kanistri od ulja, stara pećnica i nekoliko plastičnih vrećica i boca.
Na dubini od 20 m, u jami "Zorbo"  nalazilo se nešto kućanskog otpada, ali su većinski dio činili životinjski ostaci (uglavnom ovce, ali i nešto divljači) - izvijestili su speleolozi.

Opasni kemijski otpad

Jama s posebnim ulazom ograđenim ciglenim svodom, imala je posebno iznenađenje za vrijednu ekipu speleologa.

- U jami "Frižider" se, osim već standardnih životinjskih ostataka, krila strašna i opasna tajna. Naime, iz nje smo izvukli veće količine ambalaže poljoprivrednih sredstava, pesticida i fungicida. Takav kemijski otpad u podzemlju opasan je, kako za životinjski svijet u podzemlju (npr. za šišmiše i isopodne rakove koji žive u ovoj jami), tako i za sav živi svijet u okolici jer se otrovne kemikalije ispiru u podzemne vode i dolaze do naših izvora i mora - tumače.

Bakterije iz strvina

Iznad mjesta Dragozetići, odmah uz cestu očišćena je "Jama na Volti" iz koje je izvučeno otprilike jedan kubik otpada. Radi se uglavnom o životinjskim ostacima jelena i drugih divljih životinja u plastičnim vrećama. Kako bismo očistili jamu, kosti smo vadili i ostavljali ih unutra, a vreće iznosili i odlagali u kontejner. Srećom, radilo se o starijim, već raspadnutim ostacima pa smo izvlačili samo vreće, ali svejedno se nakupilo skoro jedan kubik otpada. Bakterije iz strvina, kao i mikroplastika iz vreća, također se ispiru u podzemne vode.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
 
Odmah ispod ceste, u selu Dragozetići akcija se odvijala u napuštenom boksitnom kopu koji je danas zapunjen velikom količinom otpada. Nakon cijelog dana borbe s otpadom i punog kontejnera ovaj izazov je bilo nemoguće riješiti u jednoj akciji. Radi se o raznom kućanskom otpadu, namještaju, strvinama i sl.

- Nažalost, čini se da se to ilegalno odlagalište aktivno koristi, te se nadamo da će ova akcija pomoći da se spriječi slaganje novih slojeva otpada u starom kopu. Bacanjem smeća u podzemlje možemo ugroziti jedinstveni životinjski svijet našeg krškog podzemlja, ali i izvore pitke vode čime dovodimo u rizik naše zdravlje i zdravlje naših bližnjih - poručuju volonteri Čistog podzemlja.

Uključite se donacijom!

- Ovom akcijom ostavili smo naš otok Cres zelenim na karti Inicijative Čistog podzemlja, ali nas brine da će buduća speleološka istraživanja donijeti nove zagađene točkice na kartu otoka. Nadamo se da ovakvim akcijama možemo osvijestiti lokalno stanovništvo o važnosti propisnog odlaganja otpada i zaštite krškog podzemlja - poručuju speleolozi.
 
"Ovu smo akciju proveli u sklopu inicijative "Čisto podzemlje". Radi se o volonterskoj speleološkoj inicijativi koja se bori protiv bacanja otpada u podzemlje. Važno je naglasiti i da su svi sudionici volonteri, te da troškove ovakvih akcija čišćenja plaćaju sudionici i udruge iz vlastitih sredstava. Zahvaljujući donacijama tvrtke Lidl Hrvatska, pokriven je dio troškova opreme, prijevoza, hrane i drugog pa se i obujam akcija čišćenja višestruko povećao."
 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare