To je to što me zanima!

Speleolozi u špilji našli kosture iz 2.svj. rata

U jami koja se nalazi par kilometara zapadnije od ove podno brda Borovik na Hvaru nalaze se najmanje četiri ljudska kostura, kažu speleolozi
Vidi originalni članak

Tijekom proteklog desetljeća na području srednje Dalmacije splitski speleolozi iz društva "Špiljar" u 15 jama pronašli su ljudske ostatke, uglavnom smaknutih iz 2. svjetskog rata. Nedavno i podno brda Borovik, u pukotini između mjesta Pitve i Humac na Hvaru. Pod hrpom kamenja iskopali su dijelove skeleta, a ovih dana istražit će još jednu hvarsku jamu čime bi se mogla riješiti tajna nestalih Pitvana prije 60-ak godina.
- Na 15 metara dubine pronašli smo nekoliko većih ljudskih kostiju i cipele. Napravili smo nekoliko fotografija, a nismo željeli dalje razgrtati stijene kako ne bi ugrozili eskumaciju koja slijedi. Tamo, prema kazivanju mještana Pitvi, vjerojatno ima još ostataka stradalih u ratnim čistkama. Ne zna se točno o kome je riječ, a to bi se moglo dokazati usporedbom uzoraka DNA stradalih i obitelji koji traže svoje nestale - kazao je Tonći Rađa, predsjednik "Špiljara", koji je s Domagojem Laušićem i Grgom Puljas pronašao ostatke.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare