To je to što me zanima!

Spor oko arbitraže: Plenković i Cerar se sastaju za tjedan dana

Dok hrvatska strana odluku arbitara zbog kontaminiranosti procesa ne smatra obvezujućom, Ljubljana tvrdi da je presuda postala dio europskog prava
Vidi originalni članak

Slovenski premijer Miro Cerar potvrdio je u srijedu da je će se idućeg tjedna u Zagrebu sastati s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem i dodao da  ustraje na tome da glavna tema bude primjena sporne arbitražne presude o granici između dviju država.

"Dogovorili smo se za sastanak  27. ovog  mjeseca u Zagrebu gdje ćemo nastaviti razgovor o granici granici između Slovenije i Hrvatske, pri čemu ću zastupati stajalište da to mora biti središnja tema razgovora, a želim razgovarati o implementaciji", kazao je za STA Cerar koji sudjeluje na zasjedanju opće skupštine UN-a u New Yorku.

Posebni bilateralni sporazum o graničnom pitanju za Sloveniju je neprihvatljiv, istaknuo je slovenski premijer za Slovenski radio.

Komentirajući govor Donalda Trumpa na otvaranju zasjedanja, Cerar je istaknuo dio u kojem je američki predsjednik spomenuo važnost "vladavine prava" u arbitražnom sporu Kine i Filipina u južnom kineskom moru.

I u sporu u južnom kineskom moru radilo se o arbitraži, pa je to za Sloveniju je važno, rekao je Carar aludirajući na arbitražnnu presudu koju Zagreb ne prihvaća.

Dok hrvatska strana odluku arbitara zbog kontaminiranosti procesa ne smatra obvezujućom i traži da se otvoreno pitanje riješi bilateralno, Ljubljana tvrdi da je presuda postala dio europskog prava i da je Hrvatska kao članica EU-a mora poštovati.

Cerar je istaknuo da je bilateralne susrete sa šefovima delegacija i diplomatima u New Yorku iskoristio za prezentaciju i argumentiranje slovenskih stajališta o arbitraži s Hrvatskom.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • detektor istine 20.09.2017.

    Neće se ovo riješiti tako brzo , našim "državnicima" odgovara "vanjski neprijatelj" , može to biti Slovenija , može Srbija , može Bosna, važno je da svi političari "regiona" imaju svoje "vanjske neprijatelje" . Međusobno se igraju i pomažu jedni drugima da se što duže zadrže na vlasti . Ko zna zašto im je toliko stalo do vladanja , nije valjda nešto sumnjivo , ne bi oni to nikada . Svi bi dali svoje živote za svoj osiromašeni i opljačkani narod , jel.

  • Stanga Železni 20.09.2017.

    Čuj to Plenković i Cerar se sastaju za tjedan dana ko da buju nekaj riješili nema tu dogovora jer niti jedan niti drugi ne smiju popustiti neda im ego aj bok

  • --- DAVOR --- 20.09.2017.

    I.P.-ŽiviZid --------------- Nekima nije jasno zašto imam pozitivne riječi za neke SDP-ovce, odgovor je jednostavan, moj cilj nije pobijediti moju političku konkurenciju na način da ih vrijeđam i tvrdim da su svi oni loši ljudi. Ne želim na taj način doći do glasova jer vrijeđati i napadati može svatko. To je ono što smo imali prilike gledati zadnjih 25 godina. Ono što je moj cilj jest ukazati vam na to da postoji drugačija politika, da postoji stranka koja se zalaže za monetarni suverenitet (država upravlja HNB-om), politički suverenitet (izlazak iz EU) i vojnu neutralnost naše zemlje (izlazak iz NATO-a). Stranka koja je protiv privatizacije HEP-a, protiv poreza na nekretnine, koja je socijalno osjetljiva, protiv poskupljenja režija, za zaštitu doma. To su razlozi zašto ja želim da podržite Živi zid na izborima, a ne zato jer govorim da su svi SDP-ovci loši ljudi. Ako je kritika neke druge stranke razlog za vašu podršku nama, to je krivi razlog, jer nas motivira ljubav, a ne mržnja. Čak i kad prozivam HDZ za lopovluk činim to iz ljubavi prema istini, a ne iz mržnje prema njima.!

Komentiraj...
Vidi sve komentare