To je to što me zanima!

Srbija će tražiti da Srbi budu u Hrvatskoj konstitutivan narod

Srbijanski ministar dijaspore izjavio je kako položaj srpskog naroda u zemljama regije ni izbliza nije onakav kakav bi oni željeli da bude. Prvenstveno je mislio na RH
Vidi originalni članak

Srbi su u Hrvatskoj najbrojnija manjina i zbog toga će Srbija zatražiti status konstitutivnog naroda u RH, rekao je u intervjuu za beogradski dnevni list Danas srbijanski ministar dijaspore Srđan Srećković. No, dodao je kako je, realno gledano, dug put do ostvarenja tog cilja.

- Položaj srpskog naroda u zemljama regije ni izbliza nije onakav kakav bismo željeli da bude i kakav je zajamčen državnim konvencijama, premda ima pomaka na bolje. Korak po korak, situacija se u svim zemljama popravlja i vjerujem, jednog dana kada svi budemo u ujedinjenoj Europi, svima će nam biti bolje - rekao je Srećković.

Hrvatski ambasador u Novom Sadu, Željko Kuprešak komentirao je kako želi da Hrvati u Srbiji u budućem razdoblju dobiju neka od prava koja uživaju Srbi u Hrvatskoj. Prije svega je mislio na garantirana mjesta za Hrvate u parlamentu kao što postoje za Srbe u Hrvatskom saboru i na činjenicu da Srbi imaju potpredsjednika u Vladi RH. Kuprešak je dodao i da Hrvatska u znatno većoj mjeri pomaže obrazovanje na srpskom jeziku nego što to Srbija čini na hrvatskom jeziku.

Hebrang: Ako hoće biti dobri susjedi, neka se ne šale s tim

Od 7. stoljeća, preko srednjeg vijeka, Turaka, Jugoslavije pa do Domovinskog rata mi smo se konstituirali, a oni nas demolirali. Neka ministar prolista povijest i uozbilji se, bilo nam je dosta njihova konstituiranja. Ako hoće da budemo dobri susjedi, neka se s tim ne šale. Mi smo posljednji put takav zahtjev platili s osam tisuća ubijenih civila i sedam tisuća ubijenih vojnika, rekao je Andrija Hebrang za Jutarnji list.

Idi na 24sata

Komentari 291

  • user_64050 23.02.2011.

    kad čitam ove komentare onda mi dođe da ništa ne komentiram jer je sve ovo istina sto pišete. Ali moram reći da se sa svima vama slažem i da je sramota koliko smo popustili tim srbima nakon svega što su nam učinili.Ajde malo pogledajmo idsmo mi u srbiji, naši Hrvati tamo nemaju nikakva prava nitko za njih ne čuje čak su im ukinuli i emisiju o Hrvatima u Vojvodini, a mi njima dajemo sve a ovaj njihov ministar još traži da oni u hrvatskoj budu konstitutivni narod.Pa dokle ćemo mi njima podlaziti i udovoljavati jadna nam majka zar nismo ništa naučili od DOMOVINSKOG RATA koliko su nam zla napravili. Ako i to dozvolimo onda smo najveće sranje od države a ja ću se iz nje iseliti jer ne želim takvu državu za koju sam se borija pa da mi srbin opet bude gazda. Sve one koji to ododbru triba prid zid i streljati javno za opomenu svakom tko pokuša prodati hrvatsku nam najmiliju.

  • wtfmygood 22.02.2011.

    Hrvati niti ne znaju što je naša vlada potpisala kako bi ušli u EU. Bacili su u zaborav sve poginule, nestale, mučene i ponosne dobrovoljce koji su čuvali njihove stražnjice. Širokih ruku su prigrlili sve one koji su 90-ih bježali u Srbiju, a kao nagradu dali su im nove stanove i poslove, i o tome se šuti pred svim Hrvatima, pred braniteljima koji nemaju svoje domove i koji jedva preživljavaju, a njima ni to nije dosta, nego bi još, još i još. A što je najžalosnije od svega, vjerojatno će i dobiti jer se naša vlada saginje sve više i više pred EU. Sramota!

  • Timo_1 22.02.2011.

    pa pored ovakve vlAde srbi ce dobiti sve

Komentiraj...
Vidi sve komentare