To je to što me zanima!

Srbija: To je opasna, sramotna i skandalozna Kolindina izjava

Ovom izjavom oživljava pravašku ideju Ante Starčevića iz XIX. stoljeća, a ona može biti posebno opasna za položaj naroda u BiH, smatra Janko Veselinović
Vidi originalni članak

Duboko sam iznenađen "opasnom" izjavom Kolinde Grabar-Kitarović , rekao je Janko Veselinović , predsjednika odbora za dijasporu i Srbe u regiji Narodne skupštine Srbije .

Podsjetimo, novoizabrana hrvatska predsjednica dala je za bosanskohercegovačku televiziju intervju u kojem je rekla da su za nju i hrvatski Srbi Hrvati u smislu državljanstva.

– Ako nije riječ o ozbiljnom nepoznavanju razlike između nacionalne i vjerske opredijeljenosti s jedne strane i državljanstva s druge strane , onda je ova izjava još opasnija . Kolinda Grabar-Kitarović ovom izjavom oživljava pravašku ideju Ante Starčevića iz XIX. stoljeća , a ona može biti posebno opasna za položaj naroda u BiH , jer bi se na taj način zakinuli nacionalni identiteti Hrvata i Srba – poručio je Veselinović.

Podsjetio je da u hrvatskom Ustavu stoji kako je Hrvatska država hrvatskog naroda i nacionalnih manjina koji u njoj žive, uključujući i srpsku manjinu te kako čak ni u ratnim devedesetima nitko od visokih državnih dužnosnika u Hrvatskoj nije izjavio da su Srbi u Hrvatskoj zapravo Hrvati .

Nebojša Stefanović , p otpredsjednik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS),  izjavu je ocijenio "potpuno skandaloznom i sramotnom".

- Ne smijem ni zamisliti kakve bi reakcije bile da je tako nešto netko u Srbiji rekao o bilo kojoj nacionalnoj manjini. Želim vjerovati da se radi samo o skandaloznoj izjavi i nadam se da će se ona  prestati baviti skandalima i početi nešto drugo raditi. Nadam se da je riječ samo o skandaloznoj izjavi, a ne o politici Starčevića i Pavelića - rekao je Stefanović.

Kolinda: To se ne odnosi na nacionalnost već na državnu pripadnost

Kolinda Grabar Kitarović je u petak pojasnila svoju izjavu.

- Ona se ne odnosi na nacionalnost nego na državnu pripadnost . Hrvatski jezik ne razlikuje izraz za etničku nacionalnost i pripadnost državi, odnosno državljanstvo i zato je došlo do zabune u medijima , ali bez ikakve potrebe. Naravno da poštujem svačiju etničku pripadnost. No, pretpostavljam kada apliciraju za vizu, Srbi u Hrvatskoj stavljaju hrvatsko državljanstvo - poručila je Grabar Kitarović iz Bruxellesa.

Idi na 24sata

Komentari 668

  • Fica 19.01.2015.

    Istraživanje genske podudarnosti i genskog porekla Hrvata, koje je sproveo institut FA iz Zagreba, a trajalo je poslednjih devet godina, donosi najšokantnije od svih dosadašnjih otkrića vezanih za hrvatsko poreklo. Sudeći prema istraživanju ovog uglednog institutu, koji ima nekoliko međunarodnih priznanja iz genetičkih istraživanja, Hrvati su potomci Srba. Istraživanje je vršeno na uzorku od 7.230 ispitanika i dobijena je najveća genska podudarnost hromozoma Y i haplotipa upravo sa slovenskim haplotipom srpskog naroda iz 10. veka. - Haplotip Eu7, odnosno takozvani hrvatski haplotip, moguće je povezati jedino s haplotipom Eu13, koji je takozvani starosrpski haplotip, a povezan je sa Srbima do 10. stoleća. To znači da su sve dosadašnje pretpostavke o podreklu Hrvata bile potpuno pogrešne i da nismo uviđali ono što je očigledno. Hrvati su potomci Srba koji su negde tokom 10. stoleća prešli na područja naseljena manjim slovenskim plemenima, koja su se priklonila toj skupini i u negde tokom toga istog stoleća preuzeli ime Hrvat (Xorbatus) - objasnio je dr Milorad Pavić iz instituta. Ko će priznati istraživanje? Dodali su kako ovakvo otkriće dosad nije bilo moguće, jer su se uzimali uzorci hromozoma Y od Srba koji danas žive u Srbiji i zato su dosadašnja istraživanja davala drugačije rezultate. Naime, današnji stanovnici Srbije najveću gensku povezanost i gotovo identičan broj hromozoma Y i podudarnost haplotipa imaju s Turcima, a to se uglavnom objašnjava time da su Turci tokom pet vekova kolonizacije, naročito nakon pogibije velikog broja Srba na Kosovu, mešali svoje gene s domaćim stanovništvom. Razlike između gena “originalnih” Srba i današnjih jednake su kao i između Rumuna i Francuza.

  • Fica 18.01.2015.

    Ja mislim kada bi sve hrvate preselili na jedno ostrvo hiljadama kilometara daleko i da tamo budu potpuno sami,oni bi se i dalje bavili srbima.Sta ti je kompleks...??? A kada bi znali i pogledali istini u oci,shvatili bi da je u hrvatskoj 90 procenata pokatolicenih srba i 10 prosenata pravih hrvata i ostalih manjina. Inace za prave hrvate imam visoko misljenje.

  • cajo58 18.01.2015.

    neka oni svacaju sta hoce ali si ti ta kojaces zvati svije drzavljane kako hoces i oni su nama govorili za vrijeme jugoslavije jugosloveni pa nam se to nije svidjelo morali smo trpjeti sve njihovo ko nas je pito sta bi mi voljeli

Komentiraj...
Vidi sve komentare