To je to što me zanima!

Srbiji i Makedoniji 17 mil. €, a Turskoj milijarda za izbjeglice

Europska komisija je uoči večerašnjeg sastanka čelnika EU-a u Bruxellesu objavila priopćenje s mjerama koje namjerava poduzeti kako bi riješila izbjegličku krizu
Vidi originalni članak

Europska komisija je u srijedu izdala priopćenje u kojem je ustvrdila kako sve više ljudi bježi iz zemalja Bliskog istoka pred ratom i traži utočište u Europi. Naveli su sve što je EU dosad učinila po pitanju izbjegličke krize te koje će mjere uskoro provesti. Europska komisija je također uoči sastanka čelnika EU-a koji je večeras u Bruxellesu odlučila poslati upozorenje 19 država EU-a koje prema njihovom mišljenju nisu poštovale pravila za azilante. 

Europska se komisija u priopćenju pohvalila da su povećali svoju prisutnost na moru te da su spasile tisuće izbjeglica koje preko mora pokušavaju doći u Europu. Tvrde i da su udvostručili napore da suzbiju krijumčare te da su odobrili 70 milijuna eura zemljama koje su najviše pogođene izbjegličkom krizom. Hvale se kako je EU jedan od najvećih donora u globalnim naporima da se što prije završe sukobi u Siriji. Tvrde i da su odlučili pokazati solidarnost i po državama članica EU-a razmjestiti 160.000 izbjeglica

U narednih šest mjeseci EU planira oformiti timove koji bi pomagali u relokaciji izbjeglica u područjima u kojima ih je najviše. Trebali bi se oformiti i timovi koji će se slati na granice kao potpora lokalnim vlastima u slučaju velikog priljeva izbjeglica. Namjeravaju uspostaviti normalizaciju Schengenskih granica. Komisija bi trebala povećati iznos koji će se izdvajati za humanitarnu pomoć. Više novaca trebali bi dobiti i  Frontex, Europol i Europski ured za potporu azilantima. Europska komisija također planira Turskoj, Srbiji i Makedoniji poslati financijsku pomoć. Turska bi trebala dobiti milijardu eura, a Srbija i Makedonija 17 milijuna. 

Europska komisija planira i otvoriti legalne kanale za izbjeglice, reformu Dublinskog sporazuma, zaštitu EU granica te kredibilnu i efektivnu politiku vraćanja. 

>>> Cijeli plan EU-a za izbjeglice

Idi na 24sata

Komentari 111

  • mika BJ 23.09.2015.

    nije ovo prvi puta da se dijeli Srbiji para a Hrvatskoj ništa! (podsječam na novce koje je Srbija dobila kada su bile poplave a taj iznos je bio nekoliko puta veči nego što je Hrvatska dobila) Toliko o tome koliko smo važni i priznati u toj EU. Zadnja rupa na svirali smo. Je.. nas sa svih strana baš smo svačija prčija!

  • tagor1 23.09.2015.

    Hrvati su najhrabriji narod na svijetu,ali ne zato sto se ne boje ničega već zato što se ničeg ne stide!

  • croaticum 23.09.2015.

    Stvarno bi me vesello da se nade poneki razuman komentar. osobno mislim da najvece troskove i brigu imaju, redom Turska, Grcka, Makedonija Srbija pa Hrvatska, mislim na balkanski koridor.

Komentiraj...
Vidi sve komentare