To je to što me zanima!

Srbima koji ratuju na stranim bojištima prijete oštre kazne

Srpski vicepremijer Rasim Ljajić predložit će kazne zatvora do 5 odnosno 12 godina za srpske državljane koji ratuju u stranim državama za novac ili iz vjerskih razloga
Vidi originalni članak

Srpska vlada predložit će oštre kazne za državljane Srbije koji ratuju na stranim bojištima, najavio je srpski vicepremijer Rasim Ljajić. Organizatorima odlaska na bojišta prijetila bi kazna do 12 godina zatvora, a osobama koje odluče ratovati, bilo kao plaćenici, bilo iz vjerskih razloga prijeti kazna zatvora do 5 godina

Ljajić tvrdi da nijedna državna institucija nema točne podatke o broju državljana Srbije na stranim bojištima. Podsjeća da ni druge države nemaju točne podatke o svojim državljanima. 

Samo u Siriji se na obje zaraćene strane bore vojnici iz 74 zemlje svijeta, a više od 500 dragovoljaca je iz zemalja EU. Pripadnici radikalnih islamskih pokreta odlaze iz regije Sandžak u Siriju, a državljana Srbije ima i u Ukrajini i u redovima proruskih separatista i na strani ukrajinskih postrojbi. 

Separatisti im navodno plaćaju oko 2.000 dolara tjedno, a Ukrajinci 3.000 dolara. Blic je objavio kako srpski borci na ukrajinskoj ili ruskoj strani nisu nikakvi domoljubi već plaćenici koji dobivaju i do 10.000 dolara mjesečno.

Srpski premijer Aleksandar Vučić izjavio je da sudjelovanje srpskih vojnika šteti ugledu države jer su za Srbiju ratovi završeni. Premijer poziva sve koji ratuju na stranim bojištima da se vrate u zemlju i brinu o svojim obiteljima.

Prošlog tjedna kosovska policija uhitila je 40 osoba osumnjičenih za sudjelovanje u ratu u Siriji i Iraku.

 
Idi na 24sata

Komentari 71

  • Semislicks 19.08.2014.

    osobno ne vidim razloga zbog cega bi se kaznili. ne ratuju u ime srbije nego za sebe. posljedice gubitka/pobjede snose sami. zbog cega nebi imali pravo ici ratovati pod drugom drzavom/vojskom?

  • LjiljanaMilovanovic 19.08.2014.

    Svakog takvog koji dodje ratovati gdje mu nije mijesto i koji ratuje za novce treba na kraju pred zid. Kakve veze oni imaju sa tim ratom, to su placene ubice a ne ljudi.

  • Drug Tito 19.08.2014.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 2 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je teža opomena. Trenutno imate 0 lakih opomena i 1 težu opomenu u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

Komentiraj...
Vidi sve komentare