To je to što me zanima!

Srp i čekić na grobu Pavelića: 'Sanirajte to i platite čišćenje'

Na grobove ustaškog poglavnika Ante Pavelića i zapovjednika logora Jasenovac odlazili su pripadnici ekstremne desnice. Aktualni ministar Kujundžić na grobu ustaškog poglavnika bio je 2003.
Vidi originalni članak

Nepoznati počinitelji su išarali grob poglavnika tzv. Nezavisne Države Hrvatske (NDH) Ante Pavelića u Madridu.

Odbor koji brine o ostavštini obitelji Pavelić traži od vlasnika groblja da se grobnica očisti.

Grobnica u kojoj su pokopani Ante Pavelić, njegova supruga Mara, sin Velimir i kći Višnja išarana je grafitima na ćirilici, a nepoznati počinitelj, uz kraticu SKOJ (Savez komunističke omladine Jugoslavije), na grobnici je nacrtao simbole srpa i čekića te zvijezde peterokrake.

Riječ je o privatnome madridskom groblju, a Odbor koji brine o ostavštini obitelji Pavelić prosvjednim pismom obratio se vlasnicima groblja te traži saniranje oštećenja i čišćenje grobnice. Uz napomenu kako “svaka mrtva osoba ima pravo na označeno grobno mjesto”, a živi “na odavanje počasti svojim mrtvima”, Odbor koji brine o ostavštini Višnje Pavelić, a time i o njezinoj obiteljskoj grobnici u Madridu, navodi:

“Neokomunistički izgrednici grafitima su oskvrnuli i oštetili grobnicu te tako podsjetili na skrnavljenja i rušenja hrvatskih grobova i mnogih grobalja diljem Hrvatske i BiH nakon uspostave njihove Jugoslavije. Odbor osuđuje ovaj vandalski čin”.

NA PRIVATNOM GROBLJU Išarali su grob Ante Pavelića u Madridu: Nacrtali su srp i čekić

Na grobove ustaškog poglavnika Ante Pavelića i zapovjednika logora Jasenovac odlazili su pripadnici ekstremne desnice.

Aktualni ministar zdravstva Milan Kujundžić na grobu ustaškog poglavnika bio je 2003. godine.

- Tad nisam bio u politici. Čisto turistički i iz znatiželje sam posjetio i Francov i Pavelićev grob. Pavelić je jedna nesretna osoba iz hrvatske povijesti - rekao je Milan Kujundžić.

Pored Pavelićeva groba pozirao je 1996. Davor Šuker, koji je prešao iz Seville u Real. Kad su 2010. fotografije procurile u javnost, reagirao je Miroslav Ćiro Blažević:

- Sine, on se zaje....! Ko je.. Antu Pavelića, zločinca?! - opravdavao ga je Ćiro. Španjolska je usvojila Zakon o povijesnom sjećanju, koji je pravna podloga za premještanjem grobnice konzervativnog diktatora Francisca Franca. Socijalistička vlada sredinom veljače dala je rok od 15 dana obitelji da odabere mjesto na koje želi premjestiti posmrtne ostatke iz mauzoleja pored Madrida, jer će u protivnom vlada odabrati mjesto.

Španjolska vlada stava je da njegovi ostaci ne smiju biti na istome mjestu gdje se nalaze i ostaci žrtava njegova režima, kao i da se Francovi posmrtni ostaci ne smiju nalaziti u mauzoleju financiranom javnim novcem. Obitelj je ranije najavila tužbu Vrhovnom sudu i najavila da će pravno paralizirati premještanje. Izmjene ovoga zakona, smatraju neki, otvaraju put i za premještanje grobova Ante Pavelića i Vjekoslava Maksa Luburića s groblja u Madridu i Carcaixentu u Valenciji.

O tome se počelo pričati u srpnju prošle godine. U medijima se spominjao scenarij premještanja grobnica na nepoznata mjesta, ali i mogućnost da se tijela prenesu u Hrvatsku. Hrvatsko veleposlanstvo u Madridu, ali i Ministarstvo vanjskih poslova pitali smo jesu li španjolske vlasti kontaktirali oko preuzimanja posmrtnih ostatka Pavelića i Luburića te koji je stav Hrvatske o tome, ali do zaključenja broja odgovor nismo dobili.

Idi na 24sata

Komentari 352

  • Zorba 07.03.2019.

    Mislim da ce Bujica (istureno odjeljenje za teze slucajeve umobolnice Vrapce) i njezin urednik patuljak bukljanac ovome dati primjereni obol, tako sto ce na trodjelni razgovor pozvati bar po tri pacijenta. A evo ja cu ih i spomenutu: Tomac, Prkacin i Jurjevic, a u drugoj emisiji na istu temu: Hasanbegovic, Sacic i Letica, u trecoj Esih, Jonic i Glasnovic...Prve rezerva Olujic, Djapic i Knezovic...Pa da vidis diskusije brate Rvate

  • ursuss 06.03.2019.

    japanci i ameri ratovali prije 70-tak godina --čak i sa atomskim bombama, a sada rade zajedno, isto tako i Francuzi i njemci jedino u glavama balkanaca ustašluk i partizanstvo..srbi i hrvati..daj shvatite već jednom da se od nacionalizma ne živi.. ima li ijedna etnički čista država.. i iSIL je pao.. ortodoksne naivčine dok ih se pljačka oni bi nazad u 41...

  • vjaceslav 06.03.2019.

    jedno je sigurno- nakon ove vlasti doći će nova koja će caudilla vratiti na njegovo mjesto. istina, i mi smo 45 godina čekali povratak protjeranog bana jelačića, a onda se desilo nemoguće - SAVA JE POTEKLA UZVODNO, a tito otišao nizvodno pa je ban, obasjan laserskom svjetlošću kao glen campbellov "rhinestone cowboy", uz ovacije hrvatskog naroda (populista) pobjedonosno dojahao na svoj trg!

Komentiraj...
Vidi sve komentare