Obavijesti

News

Komentari 352

Srp i čekić na grobu Pavelića: 'Sanirajte to i platite čišćenje'

Srp i čekić na grobu Pavelića: 'Sanirajte to i platite čišćenje'
1

Na grobove ustaškog poglavnika Ante Pavelića i zapovjednika logora Jasenovac odlazili su pripadnici ekstremne desnice. Aktualni ministar Kujundžić na grobu ustaškog poglavnika bio je 2003.

VIDEO

Nepoznati počinitelji su išarali grob poglavnika tzv. Nezavisne Države Hrvatske (NDH) Ante Pavelića u Madridu.

Odbor koji brine o ostavštini obitelji Pavelić traži od vlasnika groblja da se grobnica očisti.

Grobnica u kojoj su pokopani Ante Pavelić, njegova supruga Mara, sin Velimir i kći Višnja išarana je grafitima na ćirilici, a nepoznati počinitelj, uz kraticu SKOJ (Savez komunističke omladine Jugoslavije), na grobnici je nacrtao simbole srpa i čekića te zvijezde peterokrake.

Riječ je o privatnome madridskom groblju, a Odbor koji brine o ostavštini obitelji Pavelić prosvjednim pismom obratio se vlasnicima groblja te traži saniranje oštećenja i čišćenje grobnice. Uz napomenu kako “svaka mrtva osoba ima pravo na označeno grobno mjesto”, a živi “na odavanje počasti svojim mrtvima”, Odbor koji brine o ostavštini Višnje Pavelić, a time i o njezinoj obiteljskoj grobnici u Madridu, navodi:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

“Neokomunistički izgrednici grafitima su oskvrnuli i oštetili grobnicu te tako podsjetili na skrnavljenja i rušenja hrvatskih grobova i mnogih grobalja diljem Hrvatske i BiH nakon uspostave njihove Jugoslavije. Odbor osuđuje ovaj vandalski čin”.

Išarali su grob Ante Pavelića u Madridu: Nacrtali su srp i čekić
Išarali su grob Ante Pavelića u Madridu: Nacrtali su srp i čekić

Na grobove ustaškog poglavnika Ante Pavelića i zapovjednika logora Jasenovac odlazili su pripadnici ekstremne desnice.

Aktualni ministar zdravstva Milan Kujundžić na grobu ustaškog poglavnika bio je 2003. godine.

- Tad nisam bio u politici. Čisto turistički i iz znatiželje sam posjetio i Francov i Pavelićev grob. Pavelić je jedna nesretna osoba iz hrvatske povijesti - rekao je Milan Kujundžić.

Pored Pavelićeva groba pozirao je 1996. Davor Šuker, koji je prešao iz Seville u Real. Kad su 2010. fotografije procurile u javnost, reagirao je Miroslav Ćiro Blažević:

- Sine, on se zaje....! Ko je.. Antu Pavelića, zločinca?! - opravdavao ga je Ćiro. Španjolska je usvojila Zakon o povijesnom sjećanju, koji je pravna podloga za premještanjem grobnice konzervativnog diktatora Francisca Franca. Socijalistička vlada sredinom veljače dala je rok od 15 dana obitelji da odabere mjesto na koje želi premjestiti posmrtne ostatke iz mauzoleja pored Madrida, jer će u protivnom vlada odabrati mjesto.

Španjolska vlada stava je da njegovi ostaci ne smiju biti na istome mjestu gdje se nalaze i ostaci žrtava njegova režima, kao i da se Francovi posmrtni ostaci ne smiju nalaziti u mauzoleju financiranom javnim novcem. Obitelj je ranije najavila tužbu Vrhovnom sudu i najavila da će pravno paralizirati premještanje. Izmjene ovoga zakona, smatraju neki, otvaraju put i za premještanje grobova Ante Pavelića i Vjekoslava Maksa Luburića s groblja u Madridu i Carcaixentu u Valenciji.

O tome se počelo pričati u srpnju prošle godine. U medijima se spominjao scenarij premještanja grobnica na nepoznata mjesta, ali i mogućnost da se tijela prenesu u Hrvatsku. Hrvatsko veleposlanstvo u Madridu, ali i Ministarstvo vanjskih poslova pitali smo jesu li španjolske vlasti kontaktirali oko preuzimanja posmrtnih ostatka Pavelića i Luburića te koji je stav Hrvatske o tome, ali do zaključenja broja odgovor nismo dobili.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 352
VIDEO

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu
Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a
PROKLETSTVO D'HONDTA

Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a

Izborna matematika kaže da HDZ s partnerima ima 729.864 glasa i 61 mandat, a Rijeke pravde i možemovci u zbroju imaju oko 731.750 glasova. Točno 1886 više od HDZ-a za svega 52 mandata (42+10)