To je to što me zanima!

Staljinu oduzeta titula počasnog građana Košice

Josif Staljin je proglašen počasnim građaninom 1947. u znak zahvale za ulogu Crvene armije u oslobađanju slovačkog grada Košice iste godine
Vidi originalni članak

Sovjetskom diktatoru Josifu Staljinu oduzeta je titula počasnog građanina slovačkog grada Košice, više od pola stoljeća nakon njegove smrti, priopćeno je u petak iz gradske uprave. Istodobno je ta počast oduzeta i bivšem čehoslovačkom komunističkom predsjedniku Klementu Gotwaldu (1896. -1953.).
- Mjesni savjetnici odlučili su oduzeti te titule nakon moralne procjene prošlosti, objasnila je Jana Gerocova, glasnogovornica gradskog vijeća. Prema pisanju dnevnika Plus jeden den, odluka o Staljinu i Gotwaldu izazvala je vrlo živu raspravu u gradskoj upravi, a neki su članovi zahtijevali produbljenu analizu prije nego se prione glasovanju. Godine 2001. isti prijedlog je odbačen. Staljin je proglašen počasnim građaninom 1947. u znak zahvale za ulogu Crvene armije u oslobađanju grada iste godine, Gotwald je uslijedio godinu dana kasnije, kad je postao premijer nakon što su komunisti preuzeli vlast.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare