To je to što me zanima!

Stanje u Austriji: Popustili s lockdownom, u ljekarnama nude besplatne korona testove

Otvorili su se zoološki vrtovi, knjižnice  i muzeji dok gastronomija, hoteli i sportske ustanove ostaju zatvoreni do daljnjeg. Nagađa se kako će vrata otvoriti tek dolaskom proljeća.
Vidi originalni članak

Nakon šest tjedana strogog lock downa, Austrija je popustila mjere.

Unatoč očekivanjima i velikim sniženjima, izostale su gužve u ponovno otvorenim dućanima. Samo ispred rijetkih su se mogle vidjeti manje kolone ljudi uzrokovane novim pravilom da je potrebno osigurati čak 20 metara kvadratnih prostora prodavaonice po jednom kupcu.

UBLAŽAVANJE MJERA Austrijanci pohrlili frizerima, ali preduvjet je - negativan test

Najspekularniji dođaj dana je bio povratak učenika iz Beča i Donje Austrije u školske klupe dok studenti i dalje prate nastavu online putem. Svi školarci su se morali podvrgnuti brzom samotestiranju u školskim prostorijama. Niti jedan nije bio pozitivan na korona virus, a mjere opreza će se nastaviti provoditi i dalje. Riječ je o 280.000 školaraca, a od idućeg tjedna će im se pridružiti i djeca iz drugih saveznih država.

Učenici i nastavnici se testiraju dva puta tjedno, svakih 48 sati, a edukacija se odvija pod FFP2 maskama koje su obvezne u svim javim prostorima.

Do sada je školama dostavljeno 6,3 milijuna testova. Prema podacima Ministarstva obrazovanja na tjednoj bazi će se dostavljati 2,2 milijuna testova od ukupno naručenih 24 milijuna.

No, mnogi roditelji su stjerani u kut novim pravilima, a djeci je ukraden dugoočekivani povratak u normalitet. Bez izjave o pristanku roditelja, nema testa, bez testa nema prijema u školu. Sva djeca čiji roditelji nisu potpisali suglasnost moraju edukaciju nastaviti iz vlastitog doma. Obzirom da je roditeljima pružena prilika biti uz svoje mališane prilikom prvog testiranja, jutros je bilo kaotično. Pred školama, na hladnoći, se čekalo i do sat vremena.

SAVJETNICA ANGELE MERKEL 'Korona je dobila raketni pogon i borit ćemo se s njom i 2022. Ovi mutanti će nas pregaziti'

Posjeta pružateljima usluga njege tijela mora biti pomno planirana kako bi se obavila unutar 48 sati, koliko vrijedi negativan korona test za, recimo, posjet frizeru. No, besplatni testovi se ne obaljaju više samo na tri stanice, oni su u Beču sada dostupni u 79 ljekarni. U čitavoj Austriji ih je 444. Neke su ljekarne već u potpunosti rezervirane za sljedeća tri tjedna. No, najavljeno je proširivanje na nova mjesta. Tijekom prezentacije testne kampanje naglašeno je da bi se popis ljekarni koje sudjeluju u tom programu trebao kontinuirano proširivati.

Otvorili su se zoološki vrtovi, knjižnice  i muzeji dok gastronomija, hoteli i sportske ustanove ostaju zatvoreni do daljnjeg. Nagađa se kako će vrata otvoriti tek dolaskom proljeća.  

Idi na 24sata

Komentari 15

  • NikolaTesla 10.02.2021.

    Ovaj dečec uspješno vodi austrijsku ekonomiju u Kuratz. Slika i prilika stasijevke i velikog vođe. Aktivno rade na uništenju vlastite države.

  • NikolaTesla 10.02.2021.

    Djeca se "moraju testirati"? Ovaj je prolupao kao i STASI baba. Moju testirao na silu ne bi, pa makar ne išla u školu, ako se ovo "školom" može nazvati uopće.

  • iiiih 09.02.2021.

    Gdje su sad svi oni pametnjakovica „e kad bude sezona skijanja ce otvoriti granice, nema tad corone“ ovo ono?? Eto umrli su sto nisu 5 hrvata dosli na skijanje 😆

Komentiraj...
Vidi sve komentare