Obavijesti

News

Komentari 261

'Korona je dobila raketni pogon i borit ćemo se s njom i 2022. Ovi mutanti će nas pregaziti'

'Korona je dobila raketni pogon i borit ćemo se s njom i 2022. Ovi mutanti će nas pregaziti'

Njemački mediji pišu da će njemačka vlada najvjerojatnije sutra produljiti lockdown do 1. ožujka. Virologinja Melanie Brinkmann zalaže se za to da se odmah proglasi potpuna karantena

VIDEO

-  Broj novozaraženih se smanjio, ali postoji opasnost od mutacija virusa. Ovo je mješavina uspjeha i rizika. Moramo pažljivo nastaviti -  upozorili su iz Instituta Robert Koch.

Savjetnica kancelarke Angele Merkel virologinja Melanie Brinkmann zalaže se za to da se odmah proglasi potpuna karantena, sveobuhvatna i kratka. Najviše zbog straha od brzoširećeg britanskog soja. 

Angela Merkel: 'Budim se noću i razmišljam o svojim odlukama'
Angela Merkel: 'Budim se noću i razmišljam o svojim odlukama'

 - Mutanti iz Velike Britanije i drugi će nas pregaziti, virus je dobio raketni pogon. Ova je utrka davno izgubljena  -  rekla je Brinkmann koja smatra da cjepivo ne može u potpunosti pomoći u borbi protiv novog soja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Coronavirus - Press Conference

 - Cjepivo se proizvodi, ali trebat će vremena da ga svi dobiju. Cijepljenje nas neće izvući iz pandemije dok ne popusti u cijelom svijetu. Koronom ćemo se i dalje baviti 2022., a vjerojatno i poslije -  istaknula je  virologinja Brinkmann.

Angela Merkel prije nekoliko dana u intervjuu za njemačku televiziju kazala je da iako stvari kreću u dobrom pravcu da je i dalje potrebno strpljenje.

 - Vidim neko svjetlo na kraju tunela... Ali moramo biti, veoma, veoma oprezni da bismo osigurali da mnogi ne umru na kraju -  rekla je kacelarka Merkel uz poruku da je prerano da se ukinu oštre mjere.

Švicarci prosvjedovali protiv mjera u zaštitnim odijelima: 'Nošenje maske je ropstvo!'
Švicarci prosvjedovali protiv mjera u zaštitnim odijelima: 'Nošenje maske je ropstvo!'

U Njemačkoj je od početka epidemije koronavirusom zaraženo više od 2,2 milijuna ljudi, a preminulo je skoro 60 tisuća.

'Nećemo moći izbjeći nastavak sadašnjih mjera zatvaranja'

 Unatoč poboljšanoj epidemiološkoj situaciji u Njemačkoj uoči sastanka predstavnika savezne i pokrajinskih vlada o daljnjim koracima u borbi protiv pandemije koronavirusa malo je vjerojatno popuštanje ili ukidanje mjera zatvaranja.

Coronavirus - State Press Conference Lower Saxony

"Mislim da ćemo u srijedu oko jednog, ključnog pitanja biti složni: mi nećemo moći izbjeći nastavak sadašnjih mjera zatvaranja", rekao je premijer savezne pokrajine Donja Saska Stephan Weil (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) u utorak, dan uoči sastanka predstavnika saveznih i pokrajinskih vlasti.

Njegov stranački kolega i gradonačelnik grada-savezne pokrajine Berlin Michael Mueller smatra da bi popuštanje mjera zatvaranja moglo ponovno drastično pogoršati epidemiološku situaciju.

"Ako sada popustimo, brzo bismo se mogli vratiti na sedmodnevnu incidenciju od 100 ili 150 i tada ponovno sve kreće ispočetka", rekao je Mueller za javni servis Deutschlandfunk.

FILE PHOTO: People wear face masks as they walk past a bus in Berlin

Prema podacima središnjeg državnog epidemiološkog instituta Robert Koch sedmodnevna incidencija u Njemačkoj je u utorak iznosila 72,8, što predstavlja nastavak silaznog trenda.

Kao cilj mjera zatvaranja njemačka vlada je navela spuštanje incidencije ispod vrijednosti od 50.

Velika razlika u incidenciji između saveznih pokrajina

Gradonačelnik Berlina se istodobno založio za donošenje plana za popuštanje mjera zatvaranja.

"Građani i gospodarstvo trebaju perspektivu. Nadam se da ćemo se u srijedu dogovoriti o zajedničkom okviru", rekao je Mueller.

I predstavnici ostalih saveznih pokrajina su se založili za zadržavanje postojećih mjera zatvaranja uz istodobni plan njihova postupnog popuštanja.

Outbreak of the coronavirus disease (COVID-19), in Cologne

Najmnogoljudnija savezna pokrajina Sjeverna Rajna-Vestfalija, na čijem čelu je novi predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU) i mogući kancelarski kandidat Armin Laschet, predstavila je koncept popuštanja mjera zatvaranja koji bi se ravnao prema incidenciji u pojedinim saveznim pokrajinama.

'Virus još nije umoran, naprotiv, upravo doživljava novi uzlet'
'Virus još nije umoran, naprotiv, upravo doživljava novi uzlet'

Još uvijek se bilježi velika razlika u incidenciji među pojedinim pokrajinama. Dok je u Baden-Wuerttembergu incidencija trenutno 59, u Tirinškoj je ona sa 159 gotovo trostruko viša.

Sadašnje mjere zatvaranja, koje su djelomice na snazi od početka studenog, istječu u nedjelju. U medijima su se pojavili napisi o tome kako bi zbog pada broja novozaraženih moglo doći do popuštanja u sektoru školstva, a govori se i o mogućnosti otvaranja frizerskih salona.

Coronavirus - Bavaria

Trenutno je zabranjen rad ugostiteljskim, sportskim i kulturnim objektima, kao i frizerima, a od sredine prosinca su zatvorene i sve trgovine s izuzetkom ljekarni i trgovina za svakodnevne potrebe.

Kako javljaju mediji, njemačka kancelarka Angela Merkel je pokazala spremnost na otvaranje u školskom sektoru, ali odbija daljnje mjere popuštanja.

Posljednje postroženje mjera početkom siječnja, usprkos naznakama smanjenja incidencije, opravdano je novim mutirajućim sojevima virusa koji su se pojavili i u Njemačkoj.

Njemačka vlada planira dodatnih 6,2 milijarde eura za kupnju cjepiva

 Njemačka vlada planira staviti na raspolaganje dodatnih 6,2 milijarde eura za kupnju cjepiva protiv covida-19 na europskoj razini, navodi se u pismu njemačkog ministarstva financija državnom parlamentarnom odboru za proračun.

Flood of the river Rhine near Koblenz

Dodatni troškovi rezultat su kupnje koju je Europska komisija već obavila, pregovora s drugim proizvođačima cjepiva te samostalnih njemačkih pregovora s pojedinim kompanijama, stoji u pismu.

Dodatna sredstva povisit će njemački proračun za kupnju cjepiva na oko 8,9 milijardi eura u ovoj godini.

"Ovim ministarstvo zdravstva namjerava nabaviti ukupno do 635,1 milijuna doza cjepiva", napisala je državna tajnica za financije Bettina Hagedorn.

Odbor za proračun ipak bi trebao odobriti sredstva.

The corona vaccine "AstraZeneca" from Oxford could soon be approved in Europe.

Do sada je Njemačka primijenila gotovo 3,3 milijuna doza cjepiva protiv covida-19, prema podacima njemačkog ministarstva zdravstva. Otprilike je 2,8 posto stanovništva primilo je prvu dozu.

Rusi tvrde da Sputnjik neće biti u Europi prije svibnja ili lipnja
Rusi tvrde da Sputnjik neće biti u Europi prije svibnja ili lipnja

Njemačka je pod nekim oblicima blokade još od studenog. Iako je stopa zaraze do sada u ovoj godini pala, vladini službenici i dalje upozoravaju da su brojevi previsoki te ukazuju i na rizik koji predstavljaju više virulentni sojevi virusa.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i 16 premijera njemačkih saveznih država trebali bi u srijedu održati još jedan krug razgovora o tome hoće li se produžiti blokada tijekom koje su između ostalog zatvorene škole i poduzeća koja nisu nužna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 261
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a