To je to što me zanima!

Star 2000 godina: U Zadru će prikazati film iz rimskog doba

Kanadski profesor filmske i vizualne umjetnosti H. Jesionka je film složio od sličica koje je pronašao u muzejima u Londonu i New Yorku. Prikazat će ga u sv. Donatu
Vidi originalni članak

Tvrdim da su stari Rimljani mogli gledati antičke crtiće. U petak u crkvi sv. Donata u Zadru prikazat ćemo takav filmić na antičkom projektoru, kaže kanadski profesor filmske i vizualne umjetnosti Henry Jesionka.

Film koji je složio od sličica koje je pronašao u muzejima u Londonu i New Yorku prikazuje ženu koja bere cvijeće, muškarca koji se bori s lavom i njih dvoje kako se nakon toga ljube.

- To je vjerojatno prva sapunica ikad napravljena - kazao nam je Jesionka.

Posjetiteljima će pokazati i dijelove antičkog projektora, koji će dokazati optičku i mehaničku vjerodostojnost, a prikazivat će se i dokumentarni film o otkriću artefakata.

Sve je počelo koncem 2010.kad je Jesionka jedrio Jadranom. Čuo je za Muzej antičkog stakla u Zadru. Došao ga je posjetiti jer je veliki zaljubljenik u arheologiju. Naišao je na puno predmeta od antičkog stakla za koje nitko nije znao čemu služe.

- Vidio sam predmete koji su me inspirirali. Tražio sam na internetu i u londonskom i njujorškom muzeju pronašao staklene pločice s crtežima žene. Na nekima su ruka ili noga bile pomaknute i izgledale su mi kao slajdovi. Nakon otkrića staklenih slajdova s crtićima na buvljaku sam slučajno nabasao na neobičan predmet od bronce. Prodavač nije znao čemu služi, ali mi je kazao da je iskopan u Ninu. Otišao sam tamo i stvari su se posložile. Među arheološkim iskopinama našao sam dijelove glinene svjetiljke i novčić koji je pokazivao kako je taj projektor bio složen. Posložio sam kockice mozaika i shvatio kako su Rimljani mogli sastaviti projektor - rekao je profesor.

On je u radionici Muzeja antičkog stakla u Zadru izradio slajdove za animirani film i napravio brončani projektor.

Sastoji se od staklene leće, brončanog postolja sa slajdovima i platna. Sunčeva svjetlost prolazi kroz leću na slajdove, koji se onda pod određenim kutem prikazuju na platno.

- Pretpostavljam da je takav projektor služio kao zabava rimskim bogatašima u njihovim kućama - kaže Jesionka.

Kinoulaznice su plaćali novčićima

Novčić s crtežom projektora vjerojatno je Rimljanima služio kao ulaznica za kino. Rimski su novčići često služili za sporazumijevanje sa strancima. Primjerice, kad bi stranac htio ići u javnu kuću, pokazao bi Rimljanima novčić sa seksualnim prizorima i oni bi ga tamo odveli, kaže profesor.

Idi na 24sata

Komentari 35

  • 19.12.2022.

    @ptica lutalica ?

  • user_68632 15.06.2012.

    Napokon neki normalan članak o otkrićima. Inače u zadnje vrijeme istraživači "otkrivaju" sama sranja u koja jedino oni mogu povjerovati.

  • spirit lamp 14.06.2012.

    premda ove slikice prikazane tu ne izgledaju kao nesto iz Rimskog doba, vec kao da ih je neki moderni ilustrator nacrtao. Ne shvacam bas.....A rimska umjetnost mi je poznata, vidim da ovo nije rimski stil.

Komentiraj...
Vidi sve komentare