To je to što me zanima!

Stariji od 65 koji ne primaju mirovinu dobivat će 800 kuna

Vlada je u četvrtak u hitnu proceduru u Sabor uputila Zakon o nacionalnoj naknadi za starije osobe, kojim će se pomoći onim starijim od 65 godina, koji ne rade i ne primaju mirovinu. Naknada se uvodi od 1. siječnja 2021.
Vidi originalni članak

Oni stariji od 65 godina, koji ne primaju mirovinu, a nezaposleni su, od iduće godine dobivat će 800 kuna mjesečno. Svojevrsna je to nacionalna mirovina, novčana pomoć između mirovine i socijalne naknade, istaknuo je premijer Andrej Penković.

Naime, Vlada je u četvrtak sa sjednice u saborsku proceduru uputila Zakon o nacionalnoj naknadi za starije osobe.

- U rujnu 2017. godine donesena je Strategija za starije osobe za razdoblje od 2017. do 2020. godine u kojoj je predviđeno uvođenje nacionalne mirovine koje ne ostvaruju mirovinu temeljem prethodnog rada i plaćenih doprinosa. Stoga se ovim nacrtom predlaže uvođenje nacionalne naknade za hrvatske državljane starije od 65 godina, koji imaju prebivalište u RH u neprekidnom trajanju od 20 godina, nisu korisnici mirovine i nisu zaposleni u iznosu 800 kuna mjesečno od 1. siječnja 2021. - istaknuo je ministar rada Josip Aladrović. 

Starijih od 65 koji su nezaposleni i ne primaju mirovinu, prema Izvješću o starenju stanovništva za 2018. godine, u Hrvatskoj je 59.738.

Kako stoji u Zakonu, s obzirom na predložene kriterije za ostvarivanje nacionalne naknade za starije osobe, procijenjeno je da će nacionalnu naknadu za starije osobe ostvariti približno 19.700 osoba u 2021. godini te 21.550 osoba u 2022. godini.


A kriteriji su da osoba nije korisnik mirovine prema propisima Republike Hrvatske ili prema propisima druge države i nije osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju, da korisniku i/ili članovima kućanstva prihod ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi utvrđeni iznos nacionalne naknade za starije osobe, da nije korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi, da mu nije priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi  te da nije sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja.

Idi na 24sata

Komentari 72

  • projekt_venus 08.05.2020.

    800 kn im je dovoljno da imaju što jesti 2 tjedna, a što nakon toga? Siromaštvo, jad i bijeda ne vodi nikakvom napretku društva i države

  • 08.05.2020.

    ja se mučnim ko pas a znam ih što sad šetaju gradom i nemaju dana radnog staža mogli bi radit a neće i primat će mirovinu .

  • kompirko 08.05.2020.

    A mi budale neka radimo do 60 godine i uplaćujemo mirovinsko

Komentiraj...
Vidi sve komentare