Obavijesti

News

Komentari 72

Stariji od 65 koji ne primaju mirovinu dobivat će 800 kuna

Stariji od 65 koji ne primaju mirovinu dobivat će 800 kuna
1

Vlada je u četvrtak u hitnu proceduru u Sabor uputila Zakon o nacionalnoj naknadi za starije osobe, kojim će se pomoći onim starijim od 65 godina, koji ne rade i ne primaju mirovinu. Naknada se uvodi od 1. siječnja 2021.

VIDEO

Oni stariji od 65 godina, koji ne primaju mirovinu, a nezaposleni su, od iduće godine dobivat će 800 kuna mjesečno. Svojevrsna je to nacionalna mirovina, novčana pomoć između mirovine i socijalne naknade, istaknuo je premijer Andrej Penković.

Naime, Vlada je u četvrtak sa sjednice u saborsku proceduru uputila Zakon o nacionalnoj naknadi za starije osobe.

- U rujnu 2017. godine donesena je Strategija za starije osobe za razdoblje od 2017. do 2020. godine u kojoj je predviđeno uvođenje nacionalne mirovine koje ne ostvaruju mirovinu temeljem prethodnog rada i plaćenih doprinosa. Stoga se ovim nacrtom predlaže uvođenje nacionalne naknade za hrvatske državljane starije od 65 godina, koji imaju prebivalište u RH u neprekidnom trajanju od 20 godina, nisu korisnici mirovine i nisu zaposleni u iznosu 800 kuna mjesečno od 1. siječnja 2021. - istaknuo je ministar rada Josip Aladrović. 

Starijih od 65 koji su nezaposleni i ne primaju mirovinu, prema Izvješću o starenju stanovništva za 2018. godine, u Hrvatskoj je 59.738.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako stoji u Zakonu, s obzirom na predložene kriterije za ostvarivanje nacionalne naknade za starije osobe, procijenjeno je da će nacionalnu naknadu za starije osobe ostvariti približno 19.700 osoba u 2021. godini te 21.550 osoba u 2022. godini.


A kriteriji su da osoba nije korisnik mirovine prema propisima Republike Hrvatske ili prema propisima druge države i nije osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju, da korisniku i/ili članovima kućanstva prihod ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi utvrđeni iznos nacionalne naknade za starije osobe, da nije korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi, da mu nije priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi  te da nije sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi:  'Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi: 'Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu